Prostatacancer med spridning

Under det senaste decenniet har skett en behandlingsmässig revolution för män vars prostatacancer spridit sig till andra delar av kroppen. Många kan leva flera år med god livskvalitet utan allvarliga symtom.

Behandlingsalternativen är många

Spridd prostatacancer kan inte botas men behandlingsalternativen är många med nya behandlingsmöjligheter som kan göra större nytta om de kombineras och sätts in tidigt i förloppet. Besluten om behandling är svåra och förutsätter en öppen kommunikation och tät kontakt med såväl patienter/närstående som läkare och sjuksköterskor. Här kan du läsa om sjukdomsförloppet vid spridd prostatacancer, vilka symtom som är vanliga eller viktiga att känna till, vilka behandlingsmöjligheter som finns och när de är lämpliga att använda.

Vad är spridd prostatacancer och hur vanligt är det?

Varje år får över 1 300 män i Sverige reda på att de vid diagnos har en prostatacancer som spridits till andra organ i kroppen. Ibland upptäcks spridningen i samband med återfall efter operation eller strålbehandling, eller efter en tids hormonbehandling av en lokalt avancerad prostatacancer.

Hos män med spridd prostatacancer har tumörcellerna i prostata vuxit ut i omgivningen och spridits genom lymfbanor och blodkärl till andra organ där de kan tillväxa och bilda dottertumörer, metastaser. Metastaserna växer oftast i lymfkörtlarna i bäckenet och buken samt i de centrala delarna i skelettet, det vill säga bäcken, kotpelare och revben. Spridning till lever, lunga och andra organ är sällsynt vid diagnos men är vanligare i senare skeden av sjukdomen.

Om man misstänker att en prostatacancer har spridit sig görs olika typer av undersökningar som till exempel skelettskintigrafi, skiktröntgen, MR eller PET-DT för att se var metastaserna sitter och hur utbredd spridningen är. För närmare beskrivning av hur de olika undersökningarna går till, se diagnostikkapitlet.

Relaterad läsning

Frågor att ställa till din läkare eller sjuksköterska
Behandlingsmöjligheter vid spridd prostatacancer
Behandlingsstrategier vid spridd prostatacancer

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.