Hem Kunskapsbank Behandlingar Prostatacancer med spridning Cytostatika – kemoterapi – cellgifter
Cytostatika är ett samlingsnamn på mediciner som bromsar tumörcellers förmåga att dela sig och tillväxa, var de än befinner sig i kroppen. Cytostatika kallas ibland för ”kemoterapi” eller ”cellgifter”. Cytostatika kan bromsa och krympa prostatacancer men inte bota sjukdomen. Eftersom cytostatika även påverkar snabbt delande normala celler kan den ge en del allvarliga biverkningar och det är därför viktigt att man är pigg nog för att orka med behandlingen.
Innan start av behandling kontrolleras blodvärden, leverfunktion och njurfunktion genom blodprover. Cytostatikabehandlingen ges i ett blodkärl i armvecket under några timmar på mottagningen. För att förebygga illamående och överkänslighetsreaktioner ges en förbehandling med kortison och ibland även andra läkemedel. De flesta patienter får en låg dos kortison dagligen för att motverka biverkningar.
Vid nydiagnostiserad spridd prostatacancer ges behandlingen vanligen var tredje vecka vid totalt 6 tillfällen. Ges då alltid tillsammans med kastrationsbehandling och ibland även med abirateron.
Vid behandling i kastrationsresistent fas ges behandlingen varannan eller var tredje vecka under cirka ett halvår förutsatt att behandlingen fungerar. Ges tillsammans med kastrationsbehandling.
Ges var tredje vecka under 4–6 månader förutsatt att behandlingen fungerar. Ges tillsammans med kastrationsbehandling.
Ges oftast som dropp tre dagar i följd. Ibland ges det som dropp första dagen och tabletter den andra och tredje dagen. Behandlingen upprepas var fjärde vecka under 4–6 månader förutsatt att behandlingen fungerar.
Exempel på vanliga biverkningar är
Läs mer om vanliga biverkningar här.
Det är inte farligt att vaccineras med vaccin mot influensa, pneumokocker, covid med flera under pågående cytostatikabehandling men om immunförsvaret är sänkt kan den skyddande effekten bli något sämre. Så kallade försvagade levande vacciner som exempelvis mot mässling, påssjuka, röda hund, vattkoppor, gula febern eller tuberkulos ska inte ges förrän cytostatikabehandlingen är avslutad och immunsystemet återhämtat sig.
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.