Hem Kunskapsbank Behandlingar Prostatacancer med spridning Hormonbehandling
Det finns olika typer av hormonbehandling som används vid spridd prostatacancer: injektioner, testikeloperation (orkidektomi) och tabletter. I många fall används tablettbehandling med bikalutamid eller injektionsbehandling som enda behandling, men ofta kombineras två olika hormonbehandlingar. Ibland läggs även cytostatika till.
Filmen är framtagen av Capio S:t Görans Sjukhus med stöd av Regionalt Cancercentrum och beskriver allmänt hur prostatacancer kan behandlas med så kallad hormonbehandling. Artiklarna som följer är ursprungligen från boken - Bra att veta om prostatacancer
Hormonbehandling är ett samlingsnamn för behandlingar som antingen hämmar kroppens produktion av manligt könshormon, testosteron, eller blockerar upptaget av testosteron i cancercellerna. Testosteron produceras huvudsakligen i testiklarna men en liten del kommer från binjurarna och från cancercellerna själva. Prostatacancerceller, oavsett om de finns i prostata eller har spridit sig, behöver testosteron för att utvecklas och föröka sig. Hormonbehandling kan därför krympa cancern var den än finns i kroppen och är ett effektivt sätt att bromsa sjukdomen, men den är inte botande.
Hormonbehandling gör att testiklarna helt slutar att producera testosteron genom att blockera den signal från hjärnan som styr testiklarnas testosteronproduktion. Det finns två olika typer av hormoninjektioner: GnRH-analoger som ”tröttar ut” signalen från hjärnan och GnRH-antagonister som blockerar signalen från hjärnan till testiklarna. Det finns även en GnRH-antagonist som kan ges i tablettform.
Injektionerna ges antingen i underhudsfettet eller i sätesmuskeln. Vid första injektionen med GnRH-analog ses en kortvarig men kraftig ökning av testosteronnivåerna i kroppen. Därför får man i samband med den första injektionen även en månads behandling med en tablett (bikalutamid 150 mg) som blockerar testosteroneffekten, med start en vecka före injektionen. Därefter ges injektionerna med 3 eller 6 månaders mellanrum. Det finns fyra olika GnRH-analoger (buserelin, leuprorelin, goserelin, triptorelin) som används i Sverige och de säljs under många olika namn, se FASS (läkemedelsfakta, fass.se).
GnRH-antagonister ger en snabb minskning av testosteronvärdet inom ett dygn. De används om det är angeläget att snabbt sänka testosteronnivån, till exempel om mannen har svåra smärtor. Injektioner med GnRH-antagonister måste ges varje månad och därför brukar man byta till GnRH-analog efter första injektionen. I Sverige används en GnRH-antagonist (degarelix) i injektionsform. GnRH-antagonister finns även i tablettform. Testosteronnivån ska kontrolleras genom ett blodprov några månader efter första injektionen för att se att sprutan sänker testosteronvärdet som den ska. Om inte, kan man byta preparat eller välja att operera bort testiklarna, se nedan.
Ett annat sätt att snabbt minska testosteronvärdet om man vill slippa injektioner är att operera bort testiklarna, det vill säga kirurgisk kastration. Pungen finns kvar. Det är en enkel operation som vanligen görs i lokalbedövning och bara kräver några timmars vistelse på sjukhus. Injektionsbehandling och kirurgisk kastration ger precis samma effekt på cancern.
Kastrationsbehandling är ett samlingsnamn för kirurgisk kastration, GnRH-analoger och GnRH-antagonister. Detta är basbehandlingen vid spridd prostatacancer och kan användas enskilt eller i kombination med andra hormonbehandlingar och cytostatika. Behandlingen är livslång.
Bikalutamid, enzalutamid (Xtandi®), apalutamid (Erleada®) och darolutamid (Nubeqa®) verkar genom att blockera målmolekylen för testosteron och därmed upptaget i tumörcellerna. De kallas med ett annat namn för androgenreceptorblockerare. Abirateron (Zytiga®) är en enzymhämmare som minskar all testosteronproduktion i kroppen. Eftersom även produktionen av kortison hämmas måste abirateron tas tillsammans med kortisontabletter. Bikalutamid har funnits under många år medan abirateron, enzalutamid, apalutamid och darolutamid brukar benämnas ”nya hormonbehandlingar”. Om tumörcellerna blivit motståndskraftiga mot någon av de nya hormontabletterna är det sällan meningsfullt att pröva någon av de andra tabletterna eftersom det är osannolikt att de bromsar cancern. Risken är att man i stället förlorar tid för annan, mer effektiv behandling.
Bikalutamid kan användas enskilt vid återfall efter operation och strålbehandling och pågår då tills cancercellerna blir motståndskraftiga då man byter till injektionsbehandling med GnRH-analog. Vid nydiagnostiserad spridd prostatacancer används bikalutamid tillsammans med injektionsbehandling. Bikalutamidbehandlingen pågår antingen en månad i samband med insättning av GnRH-analog, annars tills cancercellerna blir motståndskraftiga.
Dessa används alltid tillsammans med kastrationsbehandling. Vissa av de nya hormonbehandlingarna används vid nydiagnostiserad spridd prostatacancer och kan i vissa fall kombineras med strålbehandling mot prostata eller med cytostatika. Ibland används de i stället senare i förloppet när cancern blivit kastrationsresistent oavsett om cancern spridit sig eller inte. Behandlingen pågår tills cancern blivit motståndskraftig, ofta flera år.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.