Hem Kunskapsbank Behandlingar Prostatacancer med spridning Målsökande inre strålbehandling och PARP-hämmare
Målsökande inre strålbehandling innebär att man sprutar in ett radioaktivt ämne (radionuklid) i blodet. Det radioaktiva ämnet söker sig till cancercellerna, antingen av sig själv eller genom att vara bundet till ett annat ämne, och avger mycket kortverkande strålning i metastaserna. Vid spridd prostatacancer används i nuläget radionukliden radium-223 (Xofigo®). Inom en snar framtid sannolikt även lutetium-177 bundet till PSMA (Pluvicto®).
Radium-223 (Xofigo®) kan ges till patienter med kastrationsresistent prostatacancer som har smärtande metastaser i skelettet men ingen spridning till andra organ. Man ska först ha prövat någon av de nya hormonbehandlingarna och cytostatika, förutsatt att man tål dem.
Behandlingen ges på mottagningen under en minut i en blodåder i armvecket, en gång per månad vid sex tillfällen. Radium-223 (Xofigo®) transporteras via blodet och söker sig till områden i skelettet som är påverkade av metastaser. Efter injektionen är urinen och tarminnehållet lite radioaktivt men trots det är det helt säkert att vara tillsammans med andra människor, även barn.
Vanliga biverkningar är trötthet, omväxlande lös och hård avföring och lätt illamående. En del beskriver att smärtan från skelettet initialt kan öka, men det är i så fall oftast övergående. Benmärgen kan påverkas genom att nivåerna av röda blodkroppar och blodplättar kan minska. Radiumbehandlingen kan öka risken för frakturer (benbrott) och ska därför alltid kombineras med behandling som stärker skelettet.
Lutetium-PSMA behandling är en annan typ av målsökande inre strålbehandling. Den fungerar genom att man binder radioaktivt lutetium-177 till ett protein (antikropp) som injiceras i en blodåder i armvecket. Antikroppen söker upp och binder till prostataspecifikt membranantigen (PSMA), ett ämne som finns i 80–90 procent av alla prostatacancerceller oavsett var de finns i kroppen. När antikroppen binder till tumörcellerna kan lutetium-177 stråla och döda tumörcellerna. I nuläget väntar lutetium-PSMA på godkännande från läkemedelsmyndigheterna och är därför inte tillgängligt för behandling i rutinsjukvård. Besked väntas hösten 2023.
Män med spridd kastrationsresistent prostatacancer som tidigare behandlats med någon av de nya hormonbehandlingarna och/eller cytostatikabehandling. Behandlingen är verksam oavsett var metastaserna finns i kroppen, förutsatt att cancercellerna har ämnet PSMA på sin yta (annars fastnar inte det radioaktiva lutetiumet på cancercellerna). Studier pågår för att undersöka om lutetium-PSMA-behandling är ännu mer effektiv tidigare i sjukdomsförloppet.
Innan behandlingsbeslut fattas genomgår man en PSMA-PET/DT för att kontrollera att cancercellerna har PSMA på sin yta. Om PSMA finns på ytan av cancercellerna ges behandling med dropp i armvecket var sjätte vecka, i fyra till sex cykler. Efter behandlingen är man radioaktiv och det finns därför tydliga restriktioner om när och hur man får träffa andra människor, framför allt gravida och små barn.
Behandlingen ger sällan några allvarliga biverkningar. De vanligaste biverkningar är trötthet, illamående och muntorrhet. Nivåerna av röda och vita blodkroppar kan sjunka.
PARP-hämmare är ett samlingsnamn för en ny form av bromsande målsökande behandling. I våra celler finns gener som ansvarar för att reparera skador i arvsmassan och som därigenom förhindrar att cancer uppstår och tillväxer. Exempel på sådana gener är BRCA-1 och BRCA-2. Om det uppstår förändringar (mutationer) i BRCA-1 och -2 ökar risken för att insjukna i bröst- och äggstockscancer om man är kvinna och prostatacancer om man är man. Man kan ärva dessa mutationer, men de kan också uppstå i tumörer (förvärvade). Cancerceller med mutationer BRCA-1 och -2 är beroende av ett ämne som heter PARP för att kunna reparera arvsmassan. PARP-hämmare blockerar detta ämne och gör det svårare för cancercellen att reparera skador och att överleva. Det finns flera PARP-hämmare som prövats för män med prostatacancer. I nuläget finns endast olaparib (Lynparza®) tillgänglig i Sverige.
PARP-hämmare används i nuläget för män med spridd kastrationsresistent prostatacancer som har medfödda eller förvärvade mutationer i BRCA-1 eller BRCA-2. Man ska först ha prövat någon av de nya hormonbehandlingarna och, om lämpligt, cytostatika eller Radium-223 (Xofigo®). Studier pågår för att undersöka om PARP-hämmare är effektiva tidigare i sjukdomsförloppet.
Innan behandling med PARP-hämmare blir aktuell måste ett gentest utföras då man undersöker tumörvävnad eller tar ett blodprov för att se om man har medfödda eller förvärvade mutationer i BRCA-1 eller BRCA-2. De flesta män med prostatacancer har inga mutationer i någon av dessa gener. Om en mutation påvisas ges behandlingen i tablettform och pågår tills cancercellerna blivit motståndskraftiga.
Vanliga biverkningar är trötthet, illamående och låga nivåer av röda blodkroppar och blodplättar.
Immunterapi är en effektiv bromsande behandling vid många cancerformer såsom malignt melanom, lungcancer och cancer i urinblåsan. Sådan behandling är testad i ett flertal studier vid spridd prostatacancer men tyvärr utan påvisad effekt.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.