Hem Kunskapsbank Behandlingar Prostatacancer med spridning Skelettstärkande behandling
Vid spridd prostatacancer påverkas skelettet både av metastaser och av hormonbehandlingen som gör skelettet skört och ökar risken för frakturer. Eftersom hormonbehandlingen ofta pågår under många år är det viktigt att förebygga benskörhet. Motion stärker skelettet. Rökning försvagar skelettet, så för rökare är rökstopp viktigt för att behålla benhälsan. Det är också viktigt att äta en kost med tillräckligt mycket kalk (calcium) och att vara utomhus. Solljus behövs nämligen för att bilda D-vitamin, som är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp kalk ur kosten.
Patienter som behandlas med abirateron (Zytiga®), enzalutamid (Xtandi®), apalutamid (Erleada®), darolutamid (Nubeqa®), kortison under mer än 3 månader eller radium-223 bör få läkemedel mot benskörhet (osteoporos). Hormonbehandlade män som är äldre (över 80 år), samt de som har haft benskörhetsfrakturer eller benskörhet i släkten har ökad risk för att skelettet ska bli skört. De bör genomgå bentäthetsmätning redan efter några månaders behandling, övriga män som får hormonbehandling efter 2–3 år (gäller inte för dem som enbart får tabletter med bikalutamid). Bentäthetsmätning är en sorts röntgenundersökning och tar bara några minuter. Om mätningen visar tecken på benskörhet bör läkemedel sättas in som stärker skelettet.
Läkemedel mot benskörhet kan ges i tablettform veckovis, som dropp en gång per år eller injektioner i underhudsfettet var sjätte månad. Dessa läkemedel ska alltid ges tillsammans med tabletter som ger tillskott av D-vitamin och kalk.
Patienter som har många skelettmetastaser, särskilt om metastaserna har kalkat ur skelettet eller växer snabbt, eller som har haft fraktur i en metastas bör sättas in på hög dos av skelettstärkande läkemedel för att förhindra nya symtom och komplikationer från skelettet.
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.