Symtom vid spridd prostatacancer

Många män som diagnostiseras med spridd prostatacancer har inga symtom alls. Då symtom uppstår är de vanligaste trötthet, dålig aptit, illamående och viktnedgång. Det kan uppstå smärta i kotpelare och bäcken vid spridning till skelettet, även om de flesta skelettmetastaser inte orsakar smärta alls. Problem att kissa, tryckkänsla bak mot tarmen och i enstaka fall blödning från urinblåsa eller tarm kan också vara symtom. Det är viktigt att notera att symtomen kan variera och att det alltid är bäst att rådfråga en läkare för en korrekt bedömning.

Vilka symtom är vanliga eller viktiga att känna till vid spridd prostatacancer?

I dag lever många män med spridd prostatacancer utan symtom under lång tid tack vare nya behandlingsmöjlig­heter som kan bromsa sjukdomen. Många män som diagnostiseras med spridd prostatacancer har inga symtom alls. Spridning till lymfkörtlar ger oftast inga symtom om de inte är stora och klämmer på kärl som gör underlivet och benen svullna. Smärta i kotpelare och bäcken är ett vanligt symtom vid spridning till skelettet men de flesta skelettmetastaser gör inte ont. Smärtan kan variera från dag till dag och beskrivs ofta som molande eller skärande/brännande och kan utlösas av rörelse men också kännas i vila.

Om prostatacancern har vuxit in i urinblåsan upplever många att de behöver kissa oftare och att det är svårt att tömma urinblåsan. I de sällsynta fall som cancern växer över på ändtarmen beskriver många en tryckkänsla bak mot tarmen. I enstaka fall ses blödning från urinblåsa eller tarm. Den bästa smärtbehandlingen är en fungerande cancerbehandling men för de flesta behöver man komplettera med smärtläkemedel, fysioterapi och strålbehandling. Med dagens smärtbehandling upplever de allra flesta patienterna lindring och många blir besvärsfria.

Ibland kan metastaser i kotpelaren trycka på ryggmärgen och ge bandformade smärtor i ryggen som strålar ut i benen och samtidigt ge bensvaghet och känselbortfall. Vid dessa symtom ska man omedelbart kontakta sin läkare eftersom de kan utvecklas till en total förlamning om de inte hävs i tid genom behandling med operation och/eller strålbehandling. Trötthet eller ”fatigue” är vanligt och kan bero på cancern i sig, biverkningar av behandling, blodbrist och oro. I sena skeden av sjukdomen är minskad aptit, illamående och viktnedgång vanliga symtom.

Det är viktigt att berätta om alla symtom man upplever eftersom de flesta kan lindras och ofta helt försvinna med rätt behandling.

Läs mer om symptom.

Relaterad läsning

Allmän testning för prostatacancer (screening)
Symtom
Symtom och diagnos

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.