Behandling av biverkningar efter operation och strålbehandling

Efter en operation och från slutet av en strålbehandling är det vanligt att få besvär av olika slag. Efter en operation är det främst försämrad erektionsförmåga och urinläckage. Strålbehandling kan ge en retning av urinvägarna och ändtarmen, men även sexlivet kan påverkas, särskilt om strålbehandlingen kombineras med hormonbehandling.

Kroppen läker

Många symtom går över spontant, när kroppen får läka. Om vardagen påverkas är det viktigt att prata med kontaktsjuksköterskan eller läkaren som sköter uppföljningen, då det finns behandlingar och andra åtgärder som kan hjälpa. Ifall en insats inte förbättrar situationen finns det ofta andra lösningar. Viktiga råd och de vanligaste behandlingarna kan man få av mottagningen som sköter uppföljningen. Vid mer uttalade besvär kan man få remiss till en erfaren urolog eller tarmspecialist, eller till en enhet specialiserad på rehabilitering efter cancerbehandling.

Trötthet (fatigue)

Under eller efter avklarad behandling upplever en del uttalad trötthet, som inte går att vila bort och inte beror på någon annan orsak, så kallad fatigue. Tiden efter diagnosbeskedet är det ofta fokus på att klara av behandlingen; när den är över kommer ibland en svår trötthet.

Fysisk aktivitet kan både förebygga och minska trötthet. Det är bättre med regelbunden måttlig kroppsansträngning än med glesa pass med kraftig ansträngning. Om man inte har varit fysiskt aktiv på länge är det klokt att öka aktiviteten gradvis. De som behöver individuellt utformade råd om fysisk träning kan få remiss till en fysioterapeut. Svår trötthet som inte går över bör diskuteras med kontaktsjuksköterskan eller läkaren, så att man kan få stöd att hantera den och utesluter andra orsaker. Bland annat depression kan ge liknande trötthet. Det finna inga läkemedel som hjälper mot fatigue.

 

Relaterad läsning

Tarmbesvär efter strålbehandling
Urinvägsbesvär efter strålbehandling
Urinvägsbesvär efter kirurgi
Sexuell rehabilitering
Prostatacancer och sexualitet

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.