Hem Kunskapsbank Behandlingar av biverkningar Behandling av biverkningar efter operation och strålbehandling Tarmbesvär efter strålbehandling
I samband med strålbehandling uppstår ofta en retning av tarmslemhinnan som kan ge förändrade avföringsvanor.
I samband med strålbehandling är det vanligt med mer gaser och slem från tarmen, att avföringen blir lösare och att det blir mer bråttom till toaletten. Några får diarré, medan andra blir förstoppade. Vissa får blod i avföringen. Dessa symtom brukar minska eller upphöra efter några veckor. Besvär från tarmen kan kvarstå eller återkomma flera månader eller år efter strålbehandlingen.
För att stabilisera och göra avföringen mjuk kan man använda bulkmedel som Inolaxol® eller Vi-Siblin®. Bulkmedel kan man köpa receptfritt på apotek, men kan även förskrivas på recept så att kostnaden räknas in i högkostnadsskyddet. Det är bra att ta bulkmedel regelbundet under lång tid. Om man har lös avföring trots bulkmedel kan man komplettera med stoppande medicin som loperamid. Man får prova sig fram till lämplig dos. Vid avföringsläckage kan man få inkontinensskydd utskrivna kostnadsfritt av distriktssköterska på vårdcentralen.
Om man ser blod i avföringen behöver tarmen undersökas för att klargöra varifrån blödningen kommer. Eftersom strålbehandlad vävnad är ömtålig och läker dåligt är viktigt att läkaren inte tar vävnadsprov eller utför ingrepp i ändtarmen som inte är nödvändiga. Om undersökningen av tarmen talar för att blödningarna är orsakade av strålbehandlingen och de inte är besvärande räcker det med att följa blodvärdet (Hb). Några kan få besvärande blödning eller långsamt sjunkande blodvärde. Då kan man använda läkemedel som man för in i ändtarmen för att skydda slemhinnan. Ifall det inte räcker kan man pröva att täta de blödande kärlen med laser. Detta är dock förknippat med en viss risk för skada på tarmen. I enstaka fall med långvarig svår blödning kan tryckkammarbehandling övervägas (se ovan).
På nätet finns en hel del information om besvär och rehabilitering efter operation och strålbehandling. En informativ webbplats är eftercancern.se för canceröverlevare som fått onkologisk behandling (strålning). Där finns vetenskapligt baserade råd om egenvård som kan förbättra livskvalitén.
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.