Hem Kunskapsbank Behandlingar av biverkningar Behandling av biverkningar efter operation och strålbehandling Urinvägsbesvär efter kirurgi
Direkt efter en operation för prostatacancer är urinläckage vanligt. Läckaget kan vara ganska stort i början, men hos de flesta minskar det snabbt. Några blir inte helt av med sitt urinläckage utan kan fortsätta att läcka några droppar i samband med fysisk aktivitet, så kallat ansträngningsläckage. En liten andel får ett kvarstående urinläckage i sådan utsträckning att det påtagligt minskar livskvaliteten.
De som drabbas av urinläckage efter prostatacancerkirurgi ska få hjälp att prova ut uppsamlingsskydd och få instruktioner i bäckenbottenträning. Urologimottagningen eller vårdcentralen förskriver individuellt anpassade skydd (inkontinenshjälpmedel) för dem som drabbas av urinläckage. Sådana hjälpmedel är kostnadsfria.
Bäckenbottenträning stärker muskulaturen runt urinröret och gör det lättare att hålla tätt. Kontaktsjuksköterskan kan ge information om hur träningen går till. Har man mycket besvär kan man få remiss till en uroterapeut eller fysioterapeut för mer noggranna instruktioner och råd. Det kan vara bra att börja med bäckenbottenträning redan före operationen, men det finns inget bevis för att det ger mindre urinläckage, jämfört med att börja när katetern har tagits bort efter operationen. En fördel med att börja redan före operationen är att det då kan vara lättare att hitta ”rätt knip” än när man är nyopererad. Vid mer uttalat urinläckage som inte blir bättre med bäckenbottenträning kan man pröva ett läkemedel som höjer muskelspänningen i bäckenbotten. För dem som fortfarande har ett stort urinläckage efter ett halvt till ett år efter prostataoperationen kan det vara aktuellt med en operation som minskar läckaget.
I Sverige används i dag huvudsakligen två operationsmetoder för att minska urinläckage hos män. Den ena innebär att ett stödjande band läggs in under urinröret. Den andra är att operera in en konstgjord slutmuskel (en artificiell urinrörssfinkter). Denna består av en manschett fylld med vätska som är kopplad runt urinröret. När mannen vill tömma blåsan klämmer han på en pump som ligger inne i pungen. På så sätt töms manschetten på vätska och därmed minskar trycket mot urinröret så att blåsan kan tömmas.
Enstaka patienter utvecklar en förträngning i urinröret (en uretrastriktur) eller i området där man har sytt urinblåsan mot urinröret, så kallad anastomosstriktur. Detta resulterar i en svag stråle och svårighet att tömma urinblåsan helt. Vissa upplever också att de måste gå och kissa oftare, vilket beror på att de har urin kvar i urinblåsan efter blåstömning. Förträngningen kan antingen vidgas med speciella katetrar eller åtgärdas med en liten operation genom urinröret.
Bäckenbottenträning är en viktig del av återhämtningen för män som genomgått en prostataoperation. Ett hjälpmedel som gör det lätt att komma i gång är appen Tät-m.
Tät-m är avsedd för knipträning för män, speciellt före och efter operation för prostatacancer. Appen är utvärderad i en studie vid Umeå universitet, där män som skulle opereras för prostatacancer ingick, och innehåller ett träningsprogram baserat på forskning och mångårig klinisk erfarenhet. Appen fungerar för helt självständig instruktion och träning men används också tillsammans med annan behandling.
I appen finns träningsprogram med anpassade träningsnivåer, information om bäckenbottens fysiologi och orsaker till urinläckage, instruktioner hur knipträning utförs samt ett avsnitt om hur våra levnadsvanor kan påverka och påverkas av ofrivilligt urinläckage.
Läs mer om appen Tät m - Tät® (econtinence.app)
Ladda ner appen via App Store eller Google Play
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.