Hem Kunskapsbank Behandlingar av biverkningar Biverkningar vid cytostatikabehandling
Cytostatika påverkar framför allt snabbt delande normala celler till exempel slemhinna, benmärg, hårceller och naglar. Exempel på vanliga biverkningar är dessa.
Trötthet och energilöshet (fatigue) som är svår att vila sig ifrån. Tröttheten brukar vara värst
veckan efter behandling men sedan återhämtar man sig successivt. Tröttheten kan finnas kvar en tid efter avslutad behandling men brukar försvinna efter några månader. Ibland beror tröttheten på blodbrist. Om blodvärdet är väldigt lågt kan blodtransfusion ges.
Håravfall och sköra naglar är vanligt. De flesta tappar håret 2–4 veckor efter första behandlingen. Ibland kan man även tappa ögonbryn och ögonfransar. Hår, ögonbryn och ögonfransar växer tillbaka efter behandlingen avslutas. Håravfallet kan minska om man använder så kallad ismössa under behandlingen som kyler ner skalpen.
Domningar och stickningar i händer och fötter är relativt vanligt vid docetaxelbehandling. Man kan få en kuddkänsla under fötterna och ibland svårt att knäppa knappar. Symtomen går oftast tillbaka. Ibland kan man behöva sänka dosen eller avbryta behandlingen för att undvika permanenta skador.
Uttalat illamående är ovanligt vid de cytostatikabehandlingar som används vid prostatacancer. I samband med behandlingen ges läkemedel för att förebygga illamående men om den inte räcker finns det många olika läkemedel som lindrar eller gör att man blir helt besvärsfri.
Övergående smakförändringar är mycket vanligt under hela behandlingen. Många beskriver en plåtsmak i munnen. Det är relativt vanligt att få besvär med torrhet och rinnande ögon och näsa. Slemhinnorna brukar läka snabbt efter avslutad behandling
Infektionskänslighet och risk för blodförgiftning är en viktig och farlig biverkan som drabbar var tredje man som får cytostatika mot prostatacancer. Den beror på att antalet vita blodkroppar, som är vårt infektionsförsvar, minskar i blodet (neutropeni). Nivån av vita blodkroppar är som lägst någon vecka efter behandling. Därefter brukar de återhämta sig snabbt. Inför varje ny behandling tas blodprover för att se att nivåerna i blodet är tillräckligt höga för behandling. Om värdena ligger för lågt kan man behöva skjuta på behandlingen eller ge sprutor som stimulerar produktionen av vita blodkroppar i benmärgen. Sprutorna kan ge smärtor i skelettet under några dagar. Man ska alltid kontakta sin behandlande klinik oavsett tid på dygnet om man får feber över 38 grader, diarré i kombination med feber, hudutslag över hela kroppen eller plötslig försämring – oavsett symtom.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.