Hem Kunskapsbank Leva med prostatacancer Biverkningar och skador
Prostatacancer är som att ha en objuden gäst i sitt hem som för det mesta, kanske aldrig, ställer till besvär men det som påverkar livet för många är de biverkningar och skador som uppkommer som följd av behandlingarna.
Prostatacancer är förrädisk på så vis att man i sjukdomens tidiga skede sällan har några symtom. Överraskande för många är att cancern i sig oftast inte märks senare heller. Först vid långt framskridet skede om den börjar sprida sig, metastasera, till andra delar av kroppen kan den orsaka smärtor, trötthet, illamående. Det är därför jag tidigare jämförde prostatacancer med att ha en objuden gäst i sitt hem som för det mesta, kanske aldrig, ställer till besvär. Det som däremot påverkar livet för väldigt många är de biverkningar och skador som uppkommer som följd av behandlingarna.
Med biverkningar menar man oundvikliga sidoeffekter av behandlingar medan skador är sådant som hade kunnat undvikas. Gränsen är oklar eftersom mycket påverkar. Kunskap och kompetens hos vårdgivaren är det viktigaste för att undvika skador. Det finns starka bevis för att vårdens resultat varierar i kvalitet. Det gäller hela vägen från provtagning, bildtolkning, diagnos, kirurgi, strålbehandling, läkemedelshantering, uppföljning och rehabilitering. Problemet både för patienterna och för vårdens egen utveckling är att vårdgivaren inte är särskilt bra på att kvalitetssäkra, att följa upp och redovisa resultat. Som patient kan och bör man ställa frågor om detta.
Oavsett orsak så drabbas många män med prostatacancer av problem både direkt efter behandling och längre fram i livet, så kallade seneffekter. Hur allvarligt och i vilken form varierar mycket. Det mesta handlar om besvär och störningar i det nedre bäckenet, främst i urinvägarna och den sexuella funktionen, ibland också i tarmen.
Att få försämrad eller helt utslagen sexuell förmåga är en katastrof för många medan det för andra spelar mindre roll. Täta trängningar, urin- och avföringsläckage är för de flesta ett stort problem, ibland förödande eftersom behovet att lätta sig och rädsla för dålig lukt begränsar det sociala livet.
Oavsett problemens art så skiljer vi oss mycket åt när det gäller att hantera dem. Det som till att börja med känns chockartat och omöjligt att acceptera kan efter en tid bli en mer normal del av livet.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.