Mannens gissel – förr och nu

Prostatan är och har alltid varit källan till många problem, särskilt för oss lite äldre män. Mest rör det sig om kissandet men ibland också som grogrund för tumörbildning.

Genvägar på sidan

Andra förutsättningar

För inte så länge sedan var prostatacancer en dyster och dödlig sjukdom. Den upptäcktes sent, först när den börjat sprida sig och männen fått problem i form av smärtor, blödningar, urinstopp eller andra besvär. Vården hade inte mycket att erbjuda. Kastration kunde bromsa en tid men i övrigt handlade det mest om att försöka lindra besvären.

I dag är förutsättningarna helt annorlunda. Vi kan upptäcka sjukdomen långt innan den ger symtom, vilket har öppnat för nya metoder att karakterisera cancern, attackera den tidigt och att bromsa dess framfart. Utvecklingen går snabbt vidare när det gäller diagnos och behandling, och vid horisonten hägrar att man kanske till och med kommer att kunna bota sjukdomen. Eftersom allt fler överlever så har helt nya behov tillkommit av uppföljning, av vård för biverkningar och behandlingsskador samt av rehabilitering i vidare mening. Som framgår i den här boken så finns det i dag väldigt mycket man kan göra. Verktygslådan är väl utrustad och fylls hela tiden på.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Anhörig
Att vara patient
Samhällets stöd

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.