Hem Kunskapsbank Leva med prostatacancer Patientens rättigheter är vårdens skyldigheter
Den svenska sjukvården är skattefinansierad och regleras av lagar, se mer i kapitlet Vad säger lagen? Ibland är det inte helt lätt att förstå vad lagarna betyder för just dig. En grundläggande princip är att lagarna inte ger dig som patient en sådan rättslig ställning att du kan gå till domstol om du är missnöjd. Vi har ingen rättighetslag för patienter. Man har i stället valt att lägga skyldigheter på vården, eller rättare på vårdgivaren.
I Sverige har vi inte en vårdgivare utan 21 i form av självständiga regioner. Alla dessa ska enligt lagen leverera god och jämlik vård. Men vad som är god och jämlik vård avgörs av regionerna var för sig, vilket är förklaringen till att det ändå kan vara så olika i landet. Det finns nationella riktlinjer och vårdprogram som beskriver hur vården bör vara men det är endast rekommendationer utan konsekvenser för den som inte följer dem.
Patienterna är i stort sett hänvisade till den vård som erbjuds i den region där man bor. Ett undantag finns genom att man enligt lagen har rätt att söka i hela landet när det gäller den offentligt finansierade öppenvården. Värdet av detta är begränsad eftersom populär vård snabbt kringgärdas med remisskrav och att problemen med tillgänglighet är regel i hela landet.
Den som vill söka sig till en annan region för slutenvård – vård som kräver inläggning – är däremot i princip alltid tvungen att be om en remiss. Beslutet ligger i läkarens och hemmaregionens händer, och utfallet är inte lätt att förutse. Dels är det en kostnadsfråga eftersom regionerna fakturerar varandra för sådana insatser. Det kan gå smidigt eftersom det för vissa vårdinsatser finns färdiga avtal. Men det kan också möta motstånd. Dels beroende på hur regionen bedömer värdet och nyttan med den önskade vården i förhållande till vad man kan erbjuda hemma. Chansen ökar om patienten själv är bra på att motivera sin önskan. Sammantaget sitter patienten i kläm mellan en lag som säger att vården ska vara likvärdig i hela landet och en annan lag som begränsar valfriheten till vad den egna regionen kan erbjuda.
På ett område har patienterna faktiskt en absolut rättighet. Det gäller rätten att få ersättning för vård i annat EU/EES-land. Men då ska det vara vård som annars skulle ha kunnat ges hemma och inom ramen för vad den då hade kostat. Som jag beskrivit tidigare är reglerna tyvärr så krångliga och återbetalningarna ofta fördröjda att det är svårt att rekommendera denna lösning i varje fall till den som inte har god ekonomi.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.