Om sjukdomen

Här får du en grundläggande förståelse för prostatacancer. Vilken funktion har prostatan? Vad är cancer? Sjukdomen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, men på vissa platser i världen är den inte alls lika vanlig. Lär dig om hur ärftlighet och miljö påverkar mäns chanser att drabbas samt hur dagens diagnostik och behandlingar på 15 år lyckats halvera sjukdomens dödligheten. Allt tack vare flera århundranden av cancerforskning.

Kapitlets avsnitt

Prostatan är en körtel som spelar en viktig del av det manliga reproduktionssystemet och dess huvudsakliga funktion är att producera och frisätta en vätska som blandas med spermier för att bilda sädesvätska. Prostatan är belägen under urinblåsan och omger urinröret, vilket är kanalen som transporterar urin och sperma ut ur kroppen. Prostatan kan påverkas av åldrande och olika sjukdomar, inklusive prostatacancer.

Cancer är ett sjukdomstillstånd där celler i kroppen börjar växa okontrollerat och bildar tumörer. Dessa tumörer kan vara maligna, vilket innebär att de har potential att sprida sig till andra delar av kroppen, eller benigna, vilket innebär att de är icke-cancerösa och inte sprider sig. Cancer kan påverka olika delar av kroppen, inklusive prostatakörteln hos män.

Framsteg inom diagnostik och behandling stäcker sig över flera århundraden. Metoder som kirurgi, strålbehandling, hormonbehandling, cytostatika och immunterapi har spelat en central roll. Tekniska framsteg, inklusive avbildning och molekylärbiologi, har förbättrat diagnostik och riktade behandlingar. Dödligheten vid prostatacancer har minskat och framtiden ser hoppfull ut med potentialen att göra det till en hanterbar sjukdom.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige, men dess förekomst varierar internationellt. Forskningen har ännu inte fastställt tydliga riskfaktorer, och både ärftliga faktorer och miljö spelar antagligen en roll. Livsstilsfaktorer som kost, fysisk aktivitet, och övervikt kan påverka sjukdomsutvecklingen, med betoning på livsstilen under flera årtionden snarare än åren före diagnosen. Prostatacancer är vanlig i Skandinavien, Nordamerika, och vissa andra regioner, medan den är ovanlig i Sydostasien.

Ärftlighet spelar en viktig roll i prostatacancer. Män med en familjehistoria av sjukdomen, särskilt om en far eller bror har drabbats före 75 års ålder, har en ökad risk. Riktlinjer rekommenderar PSA-tester med 1-2 års intervall för dessa män från 40 års ålder. Om PSA-värdet stiger över 2 mg/L, bör de konsultera en urolog. Genetiska faktorer kan också vara relevanta, särskilt om andra cancerformer förekommer i familjen. Diskutera eventuell ärftlighet med en läkare.

Prostatacancer är vanligaste dödsorsaken bland svenska män. Dödligheten har halverats för män under 85 år under de senaste 15 åren, tack vare tidigare upptäckt och förbättrade behandlingar. Men trots detta dör ungefär 2,300 män årligen i Sverige.

Stöd och rehabilitering vid prostatacancer är avgörande. Öppen kommunikation med vården minskar stress under utredningen. Efter ett cancerbesked uppstår frågor om behandling och konsekvenser. Psykologiskt stöd är nödvändigt, särskilt vid akut kris. Vårdteamet bör inkludera specialister och ge skriftlig information.

Efter cancerbeskedet kan starka känslor dominera de första veckorna. Prehabilitering hjälper patienter att förbereda sig. Rehabiliteringsbehovet påverkar efter behandlingen. Återfall kan orsaka lika mycket stress som det initiala beskedet. Att leva med prostatacancer kräver hantering av stress, oro, ångest och depression. Terapisamtal och professionell hjälp är viktiga.

Akuta krisreaktioner vid cancerbesked inkluderar ilska och fysiska reaktioner. Oro och ångest kan vara överväldigande, men information om sjukdom och behandling lindrar. Närstående påverkas och behöver stöd, särskilt barn. Kulturella skillnader i informationshantering och familjens roll kan påverka vårdsamtalet.

Närståendestöd är viktigt och erbjuds via Anhörigcenter och 1177 ger information om rättigheter och stöd. Sjukskrivning vid prostatacancer diskuteras i ”Min vårdplan,” och ekonomisk ersättning kan erbjudas av Försäkringskassan. Juridiska frågor som efterlevandeskydd, testamente och arv kan diskuteras tidigt i sjukdomsförloppet. Vid palliativ vård är symtomlindring viktig. Efterlevandesamtal och stöd erbjuds närstående efter patientens bortgång.

Att leva med prostatacancer är en individuell resa. Behandlingsbeslut bör anpassas efter ålder, hälsa, social situation och personliga värderingar. Vårdkvaliteten varierar beroende på plats, vilket gör det viktigt att utforska alternativ och rådgöra med andra för bästa vård. Tidig upptäckt och behandling är möjlig. Självvård är avgörande för att leva väl med prostatacancer.

Vård för prostatacancer inkluderar kroppsvård, hantering av potens- och kontinensproblem, vårda själen och fatta svåra beslut. Motion och rätt kost hjälper vid behandling. Potensproblem kräver tålamod, och kontinensproblem försämras efter operation. Mental hälsa kan påverkas, men hopp och stöd kan hjälpa. Att lära sig om sjukdomen och vården är viktigt. Kirurgi och strålning har sina för- och nackdelar. Privatvård eller utländska alternativ kan vara ett alternativ om vård är svårtillgänglig. Kliniska studier erbjuder behandlingsalternativ, och återfall kräver ofta bromsande behandling. Biverkningar varierar, och patienters rättigheter är knutna till nationella riktlinjer och regler inom sin region. Ersättning för vård inom EU kan vara komplicerad och fördröjd, särskilt om ekonomin är ett hinder.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.