Hem Kunskapsbank Om sjukdomen Prostatacancer och ärftlighet
Ärftlighet är en välstuderad stark riskfaktor för prostatacancer. Ju fler män i den nära släkten som har drabbats och ju yngre de var när de drabbades, desto högre är en mans risk för att själv få diagnosen.
Män som har en far eller en bror med prostatacancer har ungefär dubbelt så hög risk att få prostatacancer som män utan prostatacancer i familjen. De svenska riktlinjerna rekommenderar att män som har två eller fler familjemedlemmar med prostatacancer (till exempel både far och en bror), varav någon fått diagnosen före 75 års ålder, bör kontrollera sin prostata regelbundet från 40 års ålder. De bör i första hand kontakta sin vårdcentral för att få taget blodprovet PSA med 1–2 års mellanrum. Vid första besöket bör läkaren känna på prostatan. Om PSA-värdet stiger över 2 milligram per liter bör män i denna definierade högriskgrupp få en remiss till en urolog. Även män som bara har en i familjen som drabbats kan naturligtvis välja att följa sitt PSA-värde på vårdcentralen. För dem är det lämpligt att börja vid 50 års ålder (om inte fadern eller en bror insjuknat före 55 års ålder, i så fall bör kontrollerna börja vid 40 till 45 års ålder). För män med endast en drabbad familjemedlem gäller de vanliga gränserna för remiss till urolog: över 3 milligram för män under 70 år och över 5 milligram för dem mellan 70 och 80 års ålder. Efter 80 års ålder är prostatakontroller sällan motiverade.
Eftersom prostatacancer är en så vanlig sjukdom, är det förstås ofta slumpen som gör att två män i samma familj drabbas, men det kan också vara ett eller flera arvsanlag (gener) som ökar risken i familjen. Om det i familjen även finns kvinnor som har drabbats av bröstcancer eller äggstockscancer, kan det finnas anledning att undersöka om det finns någon förändring i generna BRCA1 eller BRCA2. Om en man har drabbats av allvarlig prostatacancer i ovanligt unga år kan det också finnas anledning att testa för BRCA2. Även i släkter där många drabbats av cancer i andra organ bör man överväga att göra en genetisk utredning. Om du undrar om det kan finnas ärftliga orsaker till att många i din släkt har drabbats av cancer, bör du i första hand diskutera detta med din urolog- eller onkologläkare.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.