Vad är prostatan?

Många män har bara en vag uppfattning om vad prostatan är för något. Att förstå prostatan är en bra början om man vill förstå prostatacancer – vad den har för funktion, var den är belägen, vilka organ som omger den och vilka sjukdomar som kan drabba den. Allt detta är av betydelse för den som drabbas av prostatacancer.

Anatomi och funktion

Prostatan, eller blåshalskörteln som den heter på svenska, är en del av mannens könsorgan. Det är en körtel som omsluter urinrörets översta del, just under urinblåsan. Prostatans funktion är att producera en del av sädesvätskan. Hälften av sädesvätskan produceras i prostatan och hälften i sädesblåsorna, som mynnar i den del av urinröret som passerar genom prostatan. Spermierna produceras i testiklarna och transporteras i sädesledarna till sädesblåsorna utförsgång. Spermierna utgör bara omkring en hundradel av den sädesvätska som kommer fram vid utlösning.

Prostatan omger urinrörets övre del, just framför ändtarmen, och vilar på bäckenbottenmuskulaturen. I muskulaturen finns den slutmuskel som kontrollerar urinflödet. Sädesledarna från testiklarna förenar sig med sädesblåsornas utförsgång, innan de båda gemensamt mynnar i den del av urinröret som löper genom prostatan.
Bild över mannens bäcken i genomskärning. Prostatan omger urinrörets övre del, just framför ändtarmen, och vilar på bäckenbottenmuskulaturen. I muskulaturen finns den slutmuskel som kontrollerar urinflödet. Sädesledarna från testiklarna förenar sig med sädesblåsornas utförsgång, innan de båda gemensamt mynnar i den del av urinröret som löper genom prostatan.

Prostatan och urinvägarna

Eftersom prostatan omsluter urinröret, kan en förstoring av den göra det svårare att kissa. Både en godartad prostataförstoring och prostatacancer kan leda till att urinröret kläms ihop och att mannen därför får svagare urinstråle. Andra vanliga symtom är att behöva kissa oftare och att det blir mer bråttom när man känner ett behov av att kissa (”täta trängningar”). Orsaken till dessa symtom är att urinblåsans muskelvägg blir tjockare och därmed mindre eftergivlig när den får ta i för att tömma ut urinen. Om en prostatacancer växer in i urinblåsans nedre del brukar mannen få täta och smärtsamma behov av att kissa. Symtomen vid prostatacancer och godartad prostataförstoring är likartade, men de brukar utvecklas snabbare om de orsakas av en prostatacancer: under några månader snarare än under flera år som vid godartad prostataförstoring. Men faktum är att symtomen inte alls behöver bero på prostatan. Även sjukdomar och åldringsprocesser i urinblåsan kan ge exakt samma besvär, liksom sjukdomar i tarmen och nervsystemet. Det är därför viktigt att män som upplever ändrad funktion i urinvägarna låter sig undersökas av en läkare, i första hand sin allmänläkare på vårdcentralen eller motsvarande.

Prostatan och sexlivet

Prostatans funktion är, som sagt, att producera en del av sädesvätskan. Prostatan har däremot inget med mannens sexuella lust att göra. Sexuell lust uppstår i hjärnan. För att män ska känna sexuell lust behövs manligt könshormon – testosteron. När en man blir sexuellt upphetsad sänder hjärnan signaler genom ryggmärgen, som sedan skickas vidare genom erektionsnerverna ut till svällkropparna i penis. Erektionsnerverna löper tätt på prostatans utsida (se bilden Prostatakörtel). Därför är det vanligt att erektionsnerverna skadas vid en operation eller strålbehandling för prostatacancer. Även själva cancern i prostatan kan skada erektionsnerverna, om den växer utanför prostatans yttre begränsning (”kapseln”).

Prostatakörteln i genomskärning

Under prostatan (i verkligheten bakom den) finns ändtarmen. Trekanten i mitten är urinröret. De små prickarna just under urinröret är sädesgångarna. Runt prostatan finns bindväv som innehåller blodkärl (röda). Bland blodkärlen i de bakre yttre delarna finns de mikroskopiskt små nervtrådar som styr erektionsförmågan (vita prickar). I prostatan syns två prostatatumörer (blå). Tumörer är ofta belägna just i kanten av prostatan och kan då, till höger på bilden, skicka ut ”tentakler” in bland nerverna och blodkärlen. Man behöver därför ta bort prostatan med bred marginal på höger sida och där kommer alla nervtrådar till erektionen också att tas bort. På den vänstra sidan kan man göra en ”nervsparande operation”, det vill säga dela i skiktet mellan prostatan och nerverna.
Prostatakörteln i genomskärning på tvären. Under prostatan (i verkligheten bakom den) finns ändtarmen. Trekanten i mitten är urinröret. De små prickarna just under urinröret är sädesgångarna. Runt prostatan finns bindväv som innehåller blodkärl (röda). Bland blodkärlen i de bakre yttre delarna finns de mikroskopiskt små nervtrådar som styr erektionsförmågan (vita prickar). I prostatan syns två prostatatumörer (blå). Tumörer är ofta belägna just i kanten av prostatan och kan då, till höger på bilden, skicka ut ”tentakler” in bland nerverna och blodkärlen. Man behöver därför ta bort prostatan med bred marginal på höger sida och där kommer alla nervtrådar till erektionen också att tas bort. På den vänstra sidan kan man göra en ”nervsparande operation”, det vill säga dela i skiktet mellan prostatan och nerverna.

 

Olika sjukdomar i prostatan

Utöver prostatacancer är såväl godartad förstoring (benign prostatahyperplasi – BPH) som infektioner vanliga prostatasjukdomar. Vid godartad prostataförstoring tillväxer prostatans inre delar (”transitionszonen”), medan prostatacancer oftast uppstår i de yttre delarna (”perifera zonen”, se magnetkamerabilder här). Det finns inget samband mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer, förutom att de uppstår i samma organ. Båda sjukdomarna kan ge liknande besvär från urinvägarna, men de brukar utvecklas snabbare om de orsakas av en prostatacancer (se stycket Prostatan och urinvägarna här ovan). Män får inte så ofta urinvägsinfektion som kvinnor, men när män drabbas av en urinvägsinfektion brukar även prostatan bli infekterad. En urinvägsinfektion kan därför göra att prostatablodprovet PSA stiger (Läs mer om PSA prov). Efter en rejäl urinvägsinfektion med feber kan det ta ett halvår innan PSA-värdet återgår till den nivå det var före infektionen. Om infektionen börjar i själva prostatan kallas tillståendet för akut prostatit. Då får mannen svåra smärtor i bäckenbotten och oftast urinstopp. Akut prostatit brukar medföra sjukhusvård. Någon gång kan bakterier finnas kvar i prostatan efter en akut prostatit eller en urinvägsinfektion. Då talar man om kronisk bakteriell prostatit. En kronisk bakteriell prostatit kan ge upphov till återkommande urinvägsinfektioner med sveda när man kissar och feber, men brukar däremellan inte ge några symtom alls. En del män som periodvis har täta behov av att tömma blåsan, kanske i kombination med smärtor i bäckenbotten eller i ryggslutet, får diagnosen ”kronisk prostatit”. Det är ofta en felaktig diagnos, eftersom besvären vanligen kommer från bäckenbottenmuskulaturen och inte beror på någon sjukdom i prostatan.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Många män drabbas av prostatacancer
Cancerns och prostatacancerns historia
Vad är cancer?

Vanliga frågor inom ämnet

Prostatacancer kan ha en ärftlig komponent. Om en man har en nära släkting, som till exempel en far eller bror, som har haft prostatacancer, kan risken för att utveckla sjukdomen vara något högre. Studier har visat att män med en förstagradssläkting med prostatacancer har en ökad risk att själva drabbas av sjukdomen. Det finns också vissa genetiska mutationer, som till exempel BRCA1 och BRCA2, som är förknippade med en ökad risk för prostatacancer. Det är dock viktigt att komma ihåg att ärftlighet inte är den enda faktorn som påverkar risken för prostatacancer, och de flesta män med en familjehistoria av sjukdomen kommer inte att utveckla den själva. Om du har en familjehistoria av prostatacancer kan det vara klokt att diskutera detta med din läkare för att få mer information och eventuellt genomgå regelbundna kontroller.
ar-prostatacancer-arftligt
Prostatacancer växer ofta under många år utan att ge några symtom alls. Senare kan den ge symtom både från organen kring prostatan och från andra organ, i första hand skelettet. När prostatacancern blir större eller sprider sig kan vissa symtom uppstå och kan variera från person till person. Vanliga symtom inkluderar frekvent urinering, svag urinstråle, svårigheter att starta eller stoppa urinering, blod i urinen eller sperma, smärta i bäckenet, ryggen eller höften, samt sexuella problem som erektil dysfunktion. Det är viktigt att komma ihåg att dessa symtom också kan vara orsakade av andra tillstånd, så det är viktigt att söka medicinsk utredning för att fastställa diagnosen.
vilka-ar-symptomen-pa-prostatacancer

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.