Stöd och rehabilitering före, under och efter behandling

Vid utredning och behandling av prostatacancer påverkas de flesta män fysiskt och psykiskt på ett individuellt sätt. Alla ska erbjudas stöd och rehabilitering men regionernas resurser kan variera.

Genvägar på sidan

Cancerutredningen

Orsaken till att en man testar sitt PSA kan vara symtom som inger misstanke om sjukdom men även att någon i hans närhet har diagnostiserats med prostatacancer, en hälsokontroll eller kanske enbart på uppmaning av en orolig partner.

Redan uttrycket ”misstanke om cancer” i remissen för fortsatt utredning kan väcka starka känslor och tankar som skapar stress hos såväl mannen som hans närstående. Genom att tidigt ha en dialog med vårdpersonalen går det att vara bättre förberedd i händelse av att utredningen skulle påvisa prostatacancer.

Sömn, koncentrationsförmåga och humör kan påverkas negativt under en utredningsperiod. Därför är det bra om familj, vänner och arbetskamrater får veta vad som pågår så att de förstår reaktionerna. Samtal med någon som varit med om samma situation, en medlem i en prostatacancerförening eller med vårdpersonalen kan hjälpa.

Läs vidare:

Relaterad läsning

När cancern kommer tillbaka eller upptäcks för sent
Samhällets stöd
Att leva med kronisk prostatacancersjukdom

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.