Hem Kunskapsbank Stöd och rehabilitering Stöd och rehabilitering före, under och efter behandling Återfall efter operation och strålning
Om cancern kommer tillbaka väntar en orolig tid för såväl patienten som närstående.
Skulle PSA börja stiga efter en botande behandling är det nödvändigt med samtal om vad detta betyder och vilken behandling som nu är aktuell. Liksom i början av en cancerprocess är det en tid av oro och stress för mannen och närstående. En mängd information ska ännu en gång hanteras och det är en fördel om någon närstående följer med vid vårdbesöken. En röntgenutredning blir ofta aktuell och väntan på besked riskerar att fylla tankarna med fantasier om vad som ska hända.
Under den tiden är det bra med en tätare kontakt med vården. Sammanfattande samtal kan öka patientens och närståendes förståelse. Hur var det från början med tumören? Vilken Gleason-summa? Var det en aggressiv tumör eller inte? Vad sa läkaren egentligen efter den första behandlingen? Svaren på alla sådana frågor skapar begriplighet. Skulle existentiella funderingar komma upp är kontaktsjuksköterskan eller kuratorn en lämplig samtalspartner.
Ett återfall kan orsaka en lika svår kris- eller stressreaktion som när det inledande diagnosbeskedet gavs. Den känslomässiga reaktionen kan till och med bli starkare. Principerna för stöd är dock desamma. Samtal och närhet till vården blir minst lika viktigt i denna situation även om man själv har mer insikt om sjukdomen än när allt var nytt. Ofta kombineras de terapeutiska psykologiska insatserna med praktiska frågor vilket gör att man klarar påfrestningarna bättre.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.