Cancerrehabilitering efter botande behandling

Hur mannen mår månaderna efter den genomgångna behandlingen påverkar vilka rehabiliteringsinsatser som är lämpliga att sätta in.

Genvägar på sidan

Rehabilitering

Den som känner sig frisk, har bra sexuell funktion och är allmänt välmående kan ha svårt att förstå att det handlar om en cancersjukdom som kräver behandling. Ofta kommer den känslomässiga reaktionen först när behandlingen äger rum och något fysiskt händer i kroppen.

Behandling och biverkningar kan ge förändringar som innebär livsomställningar. För den som inte haft några symtom före behandlingen kan vårdpersonalen klargöra att det rör sig om biverkningar från behandlingen och inte sjukdomssymtom. Mycket fokus ligger på att livet ska fungera som tidigare med så lite urinläckage och sexuella problem som möjligt, men det är viktigt att få stöd under hela återhämtningsprocessen. Hur lång tid detta tar är individuellt.

Går behandlingen med botande intention enligt plan och biverkningarna är få mår man i allmänhet bra ganska omgående. Hos en del kan känslan av att ha bemästrat en cancer ge energi och till och med skapa en högre grad av livstillfredsställelse vilket minskar behovet av fortsatt stöd. Den som fått mer besvärande biverkningar behöver ett individuellt anpassat rehabiliteringsstöd inriktat på fysisk och psykisk hälsa. Det fordras återkommande uppföljningskontakter med vården för att fortlöpande stämma av det individuella rehabiliteringsbehovet.

I ”Min vårdplan” ingår den cancerrehabilitering som ska möta varje patients behov. Tanken är att patienten inför varje kontroll ska ange hur han uppfattar sin hälsa inom olika områden samt behovet av åtgärder. Svaren ligger till grund för rehabiliteringsinsatserna och vilka professioner som ska involveras. Utöver samtal med läkare och kontaktsjuksköterska kan det bli aktuellt att träffa hälso- och sjukvårdskurator, sexolog, fysioterapeut, psykolog, arbetsterapeut, dietist eller andra med särskild kompetens.

Hos många som behandlas för prostatacancer löper den sexuella hälsan som en röd tråd före och efter strålbehandling och operation. Samtalet om sexualitet och samliv behöver komma in tidigt i processen eftersom både mannen och partnern påverkas om det sexuella samlivet inte skulle fungera som förut. Att prata om det är viktigt och kan hjälpa, i kombination med erektionsstödjande läkemedel.

Har detta område inte diskuterats tidigare kan det kännas ovant till en början. Det är viktigt att det finns tid och möjlighet till stöd från vårdteamet under en längre period. Rehabiliteringen kan pågå under flera år även om det för vissa kan räcka med enstaka insatser. På sidan 118 finns ytterligare läsning om sexuell rehabilitering.

Relaterad läsning

Att vara patient
Samhällets stöd

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.