Att bli cancersjuk berör mer än det medicinska. Även juridiska och ekonomiska frågor kan komma i fokus.
Vården regleras i bland annat Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) som kompletteras av Patientlagen (2014:821), Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vårdgivaren ska även informera om det så kallade Rörlighetsdirektivet för vård inom EU. På sidan ”Vad säger lagen?” finns ytterligare information
Prostatacancern kan begränsa aktiviteter och möjligheten att arbeta. Läkaren bedömer i dialog med patienten om sjukskrivning behövs, något som ska dokumenteras i ”Min vårdplan”. För dem i arbetsför ålder bör arbetsträning och arbetsåtergång inkluderas i rehabiliteringen varvid olika typer av ekonomisk ersättning kan bli aktuellt. Sjukpenning, förebyggande sjukpenning, särskilt högriskskydd och rehabiliteringspenning är några ersättningar som Försäkringskassan utreder och beslutar om. Många vårdcentraler har en rehabiliteringskoordinator som är till hjälp men även klinikens kurator har kunskap i dessa frågor.
Vid en cancersjukdom kan det vara bra att se vad som finns i det personliga försäkringsskyddet. En diagnosförsäkring kan ge rätt till ett engångsbelopp i samband med diagnosen och man kan eventuellt även stå som medförsäkrad i sin partners försäkring.
En eller flera närstående kan få närståendepenning från Försäkringskassan när de avstår från arbete för att vara nära den som är sjuk oavsett om denne är hemma eller på sjukhus. För att beviljas närståendepenning ska det finnas en risk att den sjuke inte överlever under den närmaste tiden. Ansökan görs av den närstående hos Försäkringskassan och ett läkarintyg om den sjukes tillstånd ska skickas in. Den sjuke behöver fylla i en samtyckesblankett för varje närstående som han vill ska kunna nyttja dagarna. Blanketten finns på Försäkringskassans webbplats.
Närståendepenning betalas ut i högst 100 dagar och går att ta ut som hela eller delar av dagar. Den kan användas i en följd eller för enstaka dagar och även fördelas mellan olika närstående. Ersättningen är normalt knappt 80 procent av den närståendes sjukpenninggrundande inkomst. Närstående är den som har en nära relation med den som är sjuk men behöver inte vara släkt eller del av familjen. Det rör sig inte om att hjälpa sjukvårdspersonalen utan kan bestå i att göra ärenden, umgås eller följa med på läkarbesök.
Juridiska frågeställningar kan gälla efterlevandeskydd, samboavtal, äktenskapsskillnad, särkullbarn, testamente och arv. Med en framtidsfullmakt blir det möjligt för en nära vän eller närstående att sköta personliga eller ekonomiska intressen när den sjuke inte längre klarar detta.
Även om det inte brådskar är det bra att ta upp känsliga och svåra frågor tidigt i ett sjukdomsförlopp. Att ha pratat om detta ger oftast en lättnadskänsla. En familjejurist kan ge råd och se till att allt blir dokumenterat juridiskt korrekt.
Regionala cancercentrum i samverkan
Stödlinje för drabbade och närstående – Cancerlinjen | Cancerfonden
Anhörigas Riksförbund (anhorigasriksforbund.se)
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.