Alla ser inte följderna av en genomgripande livshändelse på samma sätt.
Patientens och närståendes kulturella synsätt och värderingar kan skilja sig från vårdens syn på sjukdom, manligt och kvinnligt, sedvänjor och familjerelationer.
En individorienterad kultur betonar individens självbestämmande med eget ansvar för sitt liv och sina livsförhållanden. I en grupporienterad kultur är familjen central. Detta påverkar hur individen upplever vårdkontakter och vem som ska ha den första informationen om prostatacancern, prognos och behandlingar – mannen själv eller familjen? Här behöver varje patient få hjälp att förmedla sina traditioner och önskemål, hur man lever och vad som fungerar bäst i det enskilda fallet.
Enligt patientlagen är hälso- och sjukvården skyldig att ge information till patienten, men denne har rätt att avstå från information eller välja att någon annan ska informeras.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.