Närstående, familj och socialt nätverk

De som finns i patientens omgivning påverkas också av cancerbeskedet.

Genvägar på sidan

Närstående

En patient definierar själv vem eller vilka som är familj och närstående. Dessa påverkas av mannens situation och kan också behöva hjälp. Att även närstående får tillräckligt stöd kan avgöra hur väl mannen klarar av sin sjukdom, behandling och rehabilitering.

Flera generationer kan ingå i patientens familjekrets och bestå av partner, barn, bonusbarn och andra familjemedlemmar samt släktingar. Till den närmaste kretsen kan även räknas vänner, arbetskamrater och andra bekanta. Hur det sociala nätverket fungerar beror på relationen mellan olika personer. Inte sällan förändrar sjukdomen värderingar, roller och kommunikation.

Barnens behov

Barn är viktiga närstående. Vården ska särskilt beakta yngre barns behov av information,
råd och stöd vilket framgår av kap. 5, 7§ i Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Speciellt behöver barnen uppmärksammas om en förälder eller vårdnadshavare har en allvarlig sjukdom, som till exempel vid besked om spridd prostatacancer, eller oväntat skulle avlida.

När en förälder får cancer påverkas alla i familjen, liksom när en farfar eller morfar som står sina barnbarn nära blir sjuk. Även hos barnen märks det då fysiskt, socialt och känslomässigt. De kan bekymras av familjens oro över vad som ska hända samt vanor och rutiner som förändras. Ofta upplever de egen oro och får svårt att sova. Lite äldre barn intresserar sig mer för fakta om sjukdomen än de yngre. Tonåringar pendlar inte sällan mellan frigörelse och starkt behov av närhet men kan behöva tydligare information än de yngre barnen. Kommunikation är viktig för både föräldrarnas och barnens hälsa.

När det behövs kan en hälso- och sjukvårdskurator erbjuda kvalificerat samtalsstöd till hjälp för barnets psykiska och fysiska hälsa. Ibland är stödet till föräldrarna och andra vuxna i barnens närhet tillräckligt för att barn ska få den information, de råd och det stöd som behövs. Förutom hälso- och sjukvården kan elevhälsan och socialtjänsten erbjuda hjälp.

Nära cancer (naracancer.se) är en webbplats som lämpar sig för barn och unga från cirka 12 år och uppåt. Här finns mycket och lättbegriplig information om cancer. Via webbplatsen kan barn och unga även ställa frågor till vårdpersonal om cancer och behandling samt prata med andra unga i liknande situation.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Anhörig
Strategier vid svåra livssituationer
Samtal och vägledning

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.