Prehabilitering

Begreppet prehabilitering handlar om tiden från diagnos till behandlingsstart.

Tiden från diagnos till behandlingsstart

Här fastställs mannens utgångsstatus, eventuella funktionsnedsättningar samt behov av åtgärder utifrån fysisk förmåga, psykologiska aspekter och livsstil (tobak, alkohol, matvanor, motion, sömn). Syftet är att vårdpersonalen och patienten tillsammans planerar det som behöver förändras för att behandlingen ska bli optimal för hälsan och sjukdomsprognosen. Samtidigt eftersträvas en minskad risk för komplikationer och biverkningar.

Ett exempel på prehabilitering är bedömning av sexuell funktion före behandling. Vid prostatacancer påverkas ofta den sexuella hälsan av behandlingarna. Både det sexuella välbefinnandet och den sexuella funktionen kan förändras och inverka på såväl livskvalitet som relationen till en partner. Om den sexuella rehabiliteringen förbereds redan innan behandlingen (prehabilitering) genom samtal om sexuell hälsa och kommande rehabilitering ökar möjligheten att senare ge rätt stöd. Inför behandlingen bör därför mannen, och i förekommande fall partnern, få information om hur olika behandlingsalternativ påverkar den sexuella funktionen samt hur den sexuella rehabiliteringen ska genomföras. Den som är singel hamnar lätt i funderingar kring hur sjukdomen påverkar en framtida relation ur ett sexuellt perspektiv. I det läget kan ett fördjupat samtal med kurator ge extra stöd inför valet av behandling. Mer att läsa om sexuell rehabilitering finns på sidan 118.

Prehabilitering i form av stresshantering och avslappningsövningar är av värde både före och under den aktiva cancerbehandlingen. Kontaktsjuksköterskan har en central roll i detta och kan vid behov hänvisa vidare till kurator.

Relaterad läsning

Cancerbeskedet
Cancerrehabilitering efter botande behandling

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.