Hem Kunskapsbank Stöd och rehabilitering Stöd och rehabilitering före, under och efter behandling Samtal och vägledning
Stödsamtal med kurator, psykolog eller psykoterapeut kan vara till god hjälp för den sjuke, hans partner och övriga familjen.
Patienter med prostatacancer bör erbjudas stöd via en hälso- och sjukvårdskurator. Förutom att stärka patientens och närståendes egna förmågor att hantera situationen kan kuratorn identifiera riskfaktorer för en svår kris- eller stressreaktion samt ge individanpassat stöd vid psykosociala problem och psykisk ohälsa. Många kuratorer har vidareutbildning i psykoterapi. Till uppgifterna hör även att erbjuda samtal och rådgivning och att samordna samhällsinsatser kring ekonomiska, juridiska, sociala samt andra frågor.
Samtalen kan beröra hur patienten, själv eller med närstående, hanterar påfrestningarna i samband med diagnos, provresultat, återbesök, återfall i cancer och rehabilitering efter botande behandling. Dialogen utgår från ett helhetsperspektiv med en psykosocial kartläggning som ringar in vad patienten önskar hjälp med. Samtalet handlar om tidigare erfarenhet av sjukdomar, familj/närstående, socialt nätverk, boende, arbete/sysselsättning, ekonomi, social bakgrund, uppväxt, etnicitet/religion/livsåskådning, upplevda svåra händelser, intressen/livsstil, uppfattning om egen hälsa fysiskt och psykiskt, vårderfarenheter samt nuvarande problem och frågor.
När patienten berättar om sin situation och hur han påverkas framkommer ofta tankar och känslor kring tidigare händelser, nuvarande situation och framtiden. Samtalen kan tydliggöra hur patientens psykiska hälsa påverkas av cancerdiagnos och behandling samt vilka resurser som kan vara till nytta. Vad går att förändra? Vad är inte förändringsbart? Genom samtalen kan medvetenheten öka.
Mycket av samtalsbehandling vid cancer handlar om att stärka eller förändra mannens förmåga att på egen hand klara av problem eller hantera en ny svår händelse. Samtal gemensamt med partner kan underlätta kommunikationen om det som annars skulle riskera bli alltför känslomässigt påfrestande. Kuratorn kan skapa bättre förutsättningar för den enskilde mannen och för hela familjens gemensamma samtal.
Utöver hälso- och sjukvårdskuratorer knutna till urolog- och onkologkliniker finns ofta psykologer och psykoterapeuter inom primärvårdens vårdcentraler. Kommunens familjerådgivning kan också stödja par och familjer i kris och sjukhuskyrkan erbjuder stödjande samtal. Den behandlande kliniken har dock den djupaste kunskapen om sjukdomen prostatacancer vilket är viktigt för att kunna bedöma den lämpligaste hjälpen, men kuratorn kan också hänvisa vidare vid behov.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.