Hem Kunskapsbank Stöd och rehabilitering Stöd och rehabilitering före, under och efter behandling Strategier vid svåra livssituationer
Prioritera det viktiga och hitta en metod som flyttar tankarna från det svåra
Vid cancersjukdom vill man finna vägar som underlättar veckans dagar, sättet att tänka och ett agerande som inte förnekar det som hänt. Med nya insikter blir det många gånger lättare att leva i nuet. Målet är att återfå balansen i livet så att man känner sig tryggare och inte bara tänker på sjukdomen. Genom att bli medveten om sina tankar och känslor går det lättare att påverka detta i rätt riktning.
Ett sätt är att låta tankarna pendla mellan det besvärliga och det som är mer positivt. En annan metod att göra något praktiskt som flyttar fokus från svårigheterna. Till exempel läsa, lyssna på musik, träna, promenera, återgå i jobb efter behandling, engagera sig i föreningsliv, sätta familjen mer i blickfånget eller planera en resa.
Drömmar och förhoppningar betyder inte att det blir just som man vill men ett nytt sätt att tänka kan förändra vardagslivet till det bättre.
Mindfullness betyder sinnesnärvaro, en medveten nukänsla som kan minska ångest, oro och nedstämdhet. Våra hjärnor har svårt att skilja mellan tankar och verklighet. Tänker vi oroliga tankar ligger det nära till hands att kroppen reagerar med liknande signaler. Man kan inte helt stänga av sina tankar men man kan lära sig att hantera dessa som mentala bilder och inte fakta. Det går att träna sig på att uppmärksamma det vi mår bra av och lagra dessa bilder. Övningar i mindfullness kan göra att vi förstår bättre hur vi agerar och varför, hur tankarna känns i kroppen och hur vi beter oss.
Koncentrera dig enbart på andningsrörelserna en liten stund. Det ger distans till tankar och känslor.
Försök få en uppfattning om vilka dina tankar och känslor är i stunden och hur
kroppen känns.
Situationen är som den är just nu. Försöka att göra det bästa av den även om du inte kan förändra den.
Försök att inte reagera som du brukar utan prova något nytt och annorlunda som
förändrar ditt sätt att tänka och vara.
Du har gjort vad du kunde i stunden. Lämna situationen även om den inte blev som du ville. Älta inte varför, utan var öppen för nästa ögonblick och möjligheten till förändring.
På 1177.se finns fler tips och övningar.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.