Magnetkamera (MR)

Det första steget i utredning av män med måttligt höga PSA-värden är oftast en undersökning med magnetkamera (MR) av prostatan. En magnetkamera är en stor cylinder. Medan bilderna tas ligger man på en brits inne i cylindern. Undersökningen tar oftast 10–30 minuter.

Genvägar på sidan

MR-undersökning

Om MR-bilderna inte visar någon misstänkt cancer i prostatan behöver man ofta inte ta några vävnadsprov, eftersom sannolikheten för att ha en allvarlig prostatacancer då är mycket liten. Om MR visar ett misstänkt område, är det oftast aktuellt att ta vävnadsprov från detta. Om PSA-värdet är påtagligt högt i förhållande till prostatans storlek (hög PSA-densitet), brukar man ta ”systematiska” (spridda) vävnadsprov även om MR inte visar något som ser ut som en prostatacancer.

Magnetkamerabilderna bedöms på en skala som heter PI-RADS. Skalan går från 1 till 5:

  • PI-RADS 1: Prostatan ser normal ut, frånsett en eventuell godartad prostataförstoring.
  • PI-RADS 2: Det finns ett avvikande område i prostatan, men finns inga tecken till cancer. Det onormala området kan till exempel vara en rest efter en genomgången inflammation.
  • PI-RADS 3: Det finns ett avvikande område i prostatan, men misstanken på cancer är låg. Om PSA-densiteten är låg (under 0,10–0,15) är det sällan nödvändigt att ta några vävnadsprov.
  • PI-RADS 4: Det finns ett avvikande område i prostatan som ser ut som en cancer. Detta innebär oftast att det finns anledning att rikta vävnadsprov mot det misstänkta området.
  • PI-RADS 5: Det finns ett avvikande område i prostatan som ser ut som en cancer och är större än 15 millimeter eller ser ut att växa utanför prostatans normala begränsning (kapseln). Vävnadsprov bör tas från det misstänkta området.

En magnetkameraundersökning som visar en tumör i främre delen (gula pilar). Den vänstra bilden kallas T2-viktad och ger bäst anatomisk information. Den i mitten och den till höger kallas diffusionsviktade bilder. De visar att vattenmolekylerna inte kan röra sig lika mycket i det misstänkta området. Detta kallas ”inskränkt diffusion” och inger stark misstanke på prostatacancer. Bilderna kommer från Capio S:t Görans sjukhus och publiceras med tillstånd från Fredrik Jäderling.

 

En magnetkameraundersökning som visar en kraftig godartad prostataförstoring (den mörka ”bollen” i mitten: ”transitionszonen”), men ingen misstänkt tumör. MR-bilden klassas som PI-RADS 1. Det ljusgrå området i nedre delen av prostatan kallas den perifera zonen. Det är vanligen där prostatacancer uppstår. Bilden kommer från Capio S:t Görans sjukhus och publiceras med tillstånd från Fredrik Jäderling.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Diagnostik och utredning

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.