Hem Kunskapsbank Symtom och diagnos Diagnostik och utredning Standardiserat vårdförlopp (SVF)
Utredning av misstänkt och nyligen konstaterad cancer ska ske enligt ett så kallat standardiserat vårdförlopp (SVF).
Standardiserade vårdförlopp började infördas 2015 för att minska skillnaderna i utredning mellan olika delar av Sverige och för att minska väntetiderna. Det finns ett definierat standardiserat vårdförlopp för varje cancerform. De allra flesta utredningarna bör ske enligt det standardiserade vårdförloppet, men individuella faktorer kan göra att det är bättre att utreda på något annat sätt. Ett sådant exempel är utredning av misstänkt prostatacancer hos män som har opererat bort ändtarmen; då kan man inte ta vävnadsprov från prostatan på vanligt vis.
Det standardiserade vårdförloppet för prostatacancer ska påbörjas vid det som kallas välgrundad misstanke, alltså om en man har ett PSA-värde över gränsvärdet för hans ålder eller om en läkare känner en förhårdnad i prostatan. Vårdförloppet avslutas när behandling har påbörjats eller om en så kallad lågriskcancer har påvisats (lågriskcancer medför vanligen ingen behandling).
Syftet med standardiserade vårdförlopp (SVF) är att alla som utreds för cancermisstanke ska uppleva en välorganiserad, helhetsorienterad professionell vård utan onödig väntetid.
Hur många dagar som krävs för att genomföra optimal handläggning och medicinsk behandling är specificerat som ledtid för nationell uppföljning. Det är den väntetid du som patient kan förvänta dig att utredningen tar, från välgrundad misstanke till start av behandling.
Ledtid för nationell uppföljning (väntetiden) mäts och följs upp på samma sätt i hela landet men varierar beroende på vilken behandling som ska påbörjas. När det gäller prostatacancer finns tider för kirurgi, strålbehandling, läkemedel, aktiv monitorering, exspektans samt för besked till patienten vid lågriskcancer.
Samtliga ledtider inom SVF är beräknade utifrån vad som är värdeskapande tid ur patientens perspektiv, alltså hur många dagar som krävs för att genomföra optimal handläggning och medicinsk behandling, men utan hänsyn till nuvarande organisation och arbetssätt.
Se aktuella ledtider, väntetid, för prostatacancer:
Ledtider för nationell uppföljning - RCC
Med välgrundad misstanke menas att PSA-värdet överskrider gränsvärdet, det finns misstänka om en förhårdnad i prostatakörteln vid palpaktion (när läkaren känner på prostatakörteln) eller att urologen, som är en specialistläkare inom urologi, har bedömt att det finns tillräckliga skäl eller tecken som tyder på att en biopsi av prostatakörteln behövs för att fastställa eller utesluta förekomsten av prostatacancer.
Gränsvärden för PSA hittar du i stycket
Blodprovet PSA
2024 infördes utökad utredning i SVF för prostatacancer. Det görs om det bara finns ett PSA-värde och detta är över åtgärdsgräns men under 10. Då tas ett nytt PSA-prov mellan dag 14 och 21 efter första provtagningstillfället. För dessa patienter utökas ledtiden med 21 dagar.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.