Ultraljud

På urologimottagningar används ultraljud för att undersöka prostatan och för att vägleda vävnadsprovtagning. Man kan också mäta prostatans storlek med ultraljud.

Genvägar på sidan

Ultraljudsundersökning

En stav som innehåller en ultraljudssändare förs in några centimeter i ändtarmen. Den ger en bild av prostatakörteln som kan studeras på en bildskärm. Bilden visar om det finns någon godartad prostataförstoring. Stora cancertumörer syns för det mesta med ultraljud, men många små och måttligt stora cancrar syns inte.

Ultraljudsundersökningen tar oftast bara några minuter. Den kan upplevas som obehaglig, särskilt när staven förs in, men är sällan smärtsam. Om man har en spricka eller någon annan smärtsam sjukdom i analkanalen kan det däremot göra mycket ont – i sällsynta fall kan det vara nödvändigt att göra undersökningen i narkos.

En ultraljudsbild av prostatan i tvärsnitt. Den svarta halvcirkeln nertill är ultraljudsstaven, belägen i ändtarmen. Den vita pilen pekar på ändtarmens vägg. Urinröret går rakt igenom prostatan i mitten av bilden (blå pil). Det mörka området till vänster i bilden är en tumör (röda pilen). Den buktar ut en bit utanför prostatan till vänster om pilspetsen (lokalt stadium T3). Bild: Ola Bratt, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Diagnostik och utredning

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.