Hem Prostatacancerförbundet
En framtid utan Prostatacancer
Vår grundsyn är att alla i Sverige ska ha rätt till vård på lika villkor oavsett bostadsort samt få tillgång till bästa dokumenterade vård i enlighet med svensk och internationell standard.
För att nå vår vision ”En framtid utan Prostatacancer” driver vi påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond – Prostatacancerfonden.
Förbundets ställningstagande i några viktiga vårdfrågor
Prostatacancerförbundet anser följande punkter vara av synnerligen vikt för att förbättra tillgängligheten och skapa en prostatacancervård av högsta klass. I övrigt hänvisas till det nationella vårdprogrammet för prostatacancer. Punkterna utvecklas fortlöpande och revideras i december varje år.
DIAGNOSTIK
Screening
Prostatacancerförbundet kräver att Sverige inför allmän screening av prostatacancer.
PSA-prov
Alla män med medicinsk eller genetisk grundad risk för prostatacancer ska erbjudas PSA-prov och information om fördelar och nackdelar med beaktande av rekommenderade tidsintervall.
Alla män mellan 50 och 75 år har rätt till PSA-prov med beaktande av rekommenderade tidsintervall. Detta gäller oavsett om berörd region medverkar i projektet Organiserad Prostata Testning OPT.
MR
Överdiagnostik ska undvikas genom att patienter med välgrundad misstanke om prostatacancer i nästa steg utreds med bpMRI alternativt som steg två efter riskkalkylatorn Sthlm3.
Biopsi
Biopsier ska för bättre precision och mindre infektionsrisk genomföras transperinealt.
Information
Alla patienter ska i samband med diagnosbesked få anpassad och upprepad information skriftligt och muntligt om sjukdomen, behandlingsalternativ, effekter och biverkningar, tidsperspektiv, rehabilitering och möjligheten att välja vårdgivare och/eller ny medicinsk bedömning samt information om Prostatacancerförbundet och den lokala patientföreningen. Närstående ska erbjudas möjlighet att delta.
Individuell patientöversikt, IPÖ
Alla män som får diagnosen prostatacancer ska journalföras i IPÖ. Hälsoskattning (PROM) ska alltid inhämtas, sammanställas och göras tillgänglig för vårdgivare och patienter.
BEHANDLING
Kontaktsjuksköterska (KSSK)
Alla patienter som får diagnosen ska erbjudas en namngiven kontaktsjuksköterska med förutsättningar att arbeta enligt RCC:s definition. KSSK ska alltid vara med vid möten med och om patienten. KSSK ansvarar för att patienten får Min vårdplan, digitalt och/eller utskriven samt för att planen fortlöpande uppdateras.
Uro-onkologisk mottagning
Alla patienter ska inför val av behandling träffa såväl urolog som onkolog, enskilt eller i form av gemensam mottagning.
MDK
Alla patienter med konstaterad prostatacancer ska diskuteras vid multidisciplinär konferens, MDK där tvärprofessionell bedömning kan ske.
Ny medicinsk bedömning
Patienten ska alltid informeras om möjlighet till en helt ny medicinsk bedömning (second opinion) i den egna eller annan region.
Ålder
Val av behandling ska inte ske med hänsyn till ålder utan utgå från en bedömning av hälsotillstånd och förväntad återstående levnadstid. Patientens egna önskemål ska alltid väga tungt.
Väntetider
Planerad behandling ska inledas utan onödig väntan enligt reglerna för det standardiserade vårdförloppet, SVF.
Kirurgi
Kirurgi ska endast utföras vid kvalitetssäkrade och nivåstrukturerade kliniker. Klinikerna ska öppet kunna redovisa sin verksamhet samt resultat inklusive PROM-data.
Strålbehandling
Hydrogel Spacer ska användas vid all strålbehandling för att undvika skador på tarmen.
PSMA-Pet
PSMA-Pet ska alltid används vid återfall efter radikal behandling. Detta gäller även är man i tidigt stadium misstänker spridd cancer.
Läkemedel
Godkända läkemedel ska introduceras snabbt och användas likvärdigt i hela landet. Förskrivningen ska enbart grunda sig på det medicinska behovet och patientens förutsättningar i övrigt. Prostatacancerförbundet kräver också en reglering av läkemedel utanför förmånen, till ex potensmedel, för att uppnå en lägsta och gemensam prissättning i landet.
REHABILITERING
Rehabiliteringsplanering ska inledas redan vid diagnos.
Behovet ska kartläggas fortlöpande, och insatserna ska ges inte som tillval utan vara integrerade i ordinarie verksamhet. För patienter med mer omfattande problem av medicinsk, social eller psykologisk art ska nödvändig specialistbehandling ordnas, även rehabveckor. Patientboken ”Sex, samliv & prostatacancer” ska ingå i informationsmaterialet.