Hem Författare
Foto: Fluid reklambyrå
Ola Bratt är professor i klinisk cancerepidemiologi och urologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Prostatacancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Hans forskning och kliniska verksamhet har fokuserat på prostatacancer sedan början av 1990-talet. Han har under många år varit ordförande för den nationella vårdprogramsgruppen för prostatacancer och för den nationella arbetsgruppen för organiserad prostatacancertestning. Tillsammans med Ingela Franck Lissbrant har han författat bokens huvudavsnitt ”Om sjukdomen, diagnos och behandling”.
Ingela Franck Lissbrant är medicine doktor och överläkare vid Onkologi- och palliativmedicinkliniken Hallands sjukhus.
Hon har sedan mitten av 1990-talet varit engagerad i forskning, undervisning och klinisk verksamhet med huvudfokus på prostatacancer. Hon är ordförande i Nationella prostatacancerregistret och adjungerad expert i nationella vårdprogramgruppen. Är tillsammans med Ola Bratt författare till bokens huvudavsnitt ”Om sjukdomen, diagnos och behandling”.
Lillemor Nygren är onkolog, överläkare vid Prostatacancercentrum på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm samt projektledare för bäckencancerrehabilitering på RCC Stockholm Gotland.
Som representant i nationella arbetsgruppen för bäckencancerrehabilitering har hon arbetat med ett nationellt vårdprogram inom området (presenteras 2023). Tillsammans med Lotta Renström Koskela författare till bokens delavsnitt om urinvägs- och tarmbesvär.
Lotta Renström Koskela är medicine doktor och överläkare i urologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Hennes kliniska verksamhet fokuserar till stor del på omhändertagandet av patienter med besvär från urinvägarna efter genomgången cancerbehandling. Hon har tillsammans med Lillemor Nygren författat bokens delavsnitt om urinvägs- och tarmbesvär.
Elisabet Skeppner, legitimerad hälso- och sjukvårdskurator vid universitetssjukhuset i Örebro, är kliniskt verksam inom urologi och onkologi där hon följer patienter och närstående.
Hon är socionom, har vidareutbildning inom psykoterapi och sexologi, har disputerat inom cancer och sexualitet, föreläser för patientorganisationer och vårdpersonal samt är ledamot i nationella vårdprogramgruppen för prostatacancer. Författare till bokens delavsnitt om stöd och rehabilitering.
Calle Waller är sedan länge aktiv i Prostatacancerförbundet, senast som vårdpolitisk talesperson.
Hans cancer upptäcktes för 20 år sedan och möttes med yttre och inre strålning. Återfall och biverkningar har medfört både akuta och varaktiga problem. Han har bland mycket annat varit patientrepresentant i styrgrupperna för register och vårdprogram. Hans psykologbakgrund har varit till gagn i många stödsamtal. Författare till bokens avsnitt ”Leva med prostatacancer”.
Sexualrådgivare (f d uroterapeut) med inriktning på sexuell rehabilitering vid behandling av prostatacancer & kliniskt verksam på kirurgkliniken i Växjö, Region Kronoberg.
Medverkar i forskning om intimitet, maskulinitet och prostatacancer och utvecklar internetbaserad sexuell rehabilitering. Författare i boken Sex, Samliv & Prostatacancer, Prostatan – det ständiga gisslet och Äldres sexualitet. Svarar för avsnittet ”Prostatacancer och sexualitet”.
Beställ den fysiska boken till självkostnadspris.
Boken är ett initiativ av Prostatacancerförbudet. Den är skriven av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Boken riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.