Att vara patient

Calle Waller är patient och fick sin diagnos och första behandling för runt 20 år sedan. Förutom erfaren av sin egen långa och ibland skakiga cancerresa så har han haft förmånen att tala med ett stort antal andra män och anhöriga. Han har också som patient­representant medverkat i många sammanhang där man diskuterar hur vården är eller borde vara. I det här kapitlet - Leva med prostatacancer - delar han med sig av sina erfarenheter.

Så är det dags för dig och mig!

Du är själv patient eller kanske har någon närstående som drabbats. Andra, lika välkomna, läser våra sidor här på nätet (eller boken) av mer allmänt intresse för sjukdomen.

Redan från början vill jag säga, att det inte finns något generellt när det gäller prostatacancer eller något som är rätt och riktigt för alla. Tvärtom, sjukdomen tar sig många olika uttryck beroende på aggressivitet och utbredning. Ditt eget utgångsläge spelar också roll, din ålder, din hälsa i övrigt, din sociala situation och dina värderingar. Lägg därtill att de som drabbas har helt olika sätt att reagera på sjukdom och större förändringar i livet.

Något som jag sagt till väldigt många som chockats av att just ha fått sin diagnos är att det i alla fall finns något som är bra med prostatacancer. Det är att sjukdomen till skillnad från en del andra cancerformer i stort sett alltid utvecklas långsamt. Och varför är det viktigt? Jo, eftersom den första tanken hos många män är att cancern ska bort så fort som möjligt och sedan ”business as usual”. Kanske det lyckas för någon, men för de allra flesta gäller att cancern har kommit in i livet för att på ett eller annat sätt blir kvar. Ett förhastat beslut i början kan leda till åtgärder som man sedan kanske ångrar resten av livet. Man ska alltså inte ge efter för en första impuls att kräva behandling omgående. Många vägval ska göras med olika följder på kort och lång sikt. Tänk på att det är du som ska leva med konsekvenserna!

Ett annat skäl till eftertanke är att skillnaderna i vården är stora beroende på var du bor. Den svenska vården är decentraliserad och organiserad mer efter specialiteter och tradition än patienternas behov. Ny kunskap om sjukdomen och vården når inte ut lika snabbt överallt. Följden blir stora skillnader i landet när det gäller utbudet av vård. Det lönar sig att spana runt, läsa på och prata med andra som har erfarenhet av sjukdomen.

Se din prostatacancerdiagnos som starten av en lång resa mot till en början okänd mark.

Mitt bästa råd är: Skaffa karta och kompass och bli din egen reseledare.

Relaterad läsning

Vad kan man göra själv?
Mannens gissel – förr och nu

Vanliga frågor inom ämnet

Patientföreningar kan hjälpa dig på flera sätt. De kan ge dig allmän information om prostatacancer och behandlingsalternativ. De kan också förmedla kontakt med personer som har egen erfarenhet av olika behandlingar för prostatacancer. Dessutom kan de erbjuda stöd till anhöriga till män med prostatacancer. Kontaktuppgifter till närmaste patientförening och länk till mer information om deras verksamhet hittar du på prostatacancerforbundet.se.
vad-kan-patientforeringar-hjalpa-mig-med

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.