Blodprovet PSA

Ett PSA-blodprov bör alltid tas vid symtom som inger misstanke på prostatacancer. PSA står för prostataspecifikt antigen. PSA är ett protein som normalt bildas i prostatakörteln och utsöndras i sädesvätskan. Små mängder läcker till blodet, där halten (PSA-värdet) kan mätas med ett enkelt blodprov. PSA-värdet i blodet blir högre vid prostatasjukdomar som infektion, godartad förstoring och prostatacancer. Eftersom prostatan ofta tillväxer med åldern, är PSA-värdet i genomsnitt lite högre hos äldre män än hos yngre. Män som har ett normalt PSA-värde i blodet och en prostata som känns normal vid undersökning har väldigt liten risk att ha en allvarlig prostatacancer.

Sambandet mellan prostatastorlek och PSA-värde

Prostatas bredd, höjd och längd kan mätas med ultraljud eller med magnetkamera. Med dessa mått kan man sedan beräkna prostatastorleken . En normal prostata är omkring 15 till 30 kubikcentimeter (ungefär som en stor kastanj). De flesta män med en godartad prostataförstoring har en prostata som är 30 till 90 kubikcentimeter (90 kubikcenti­meter motsvarar en klementin). I sällsynta fall kan prostatakörteln växa till över 200 kubikcentimeter.

Ju större prostatan är, desto högre blir PSA-värdet. Som en enkel tumregel kan man säga att PSA-värdet kan vara upp till en tiondel av prostatastorleken utan att det finns anledning att misstänka prostatacancer. Det innebär att en man med en prostata som är 60 kubikcentimeter kan ha ett PSA-värde upp till 6 mikrogram per liter, utan att man behöver göra någon utredning – under förutsättning att det inte finns någon förhårdnad i prostatan.

PSA-densitet

Förhållandet mellan PSA-värdet och prostatastorleken kallas PSA-densitet. PSA-densiteten beräknas genom att dividera PSA-värdet med prostatastorleken. Ett exempel: En man med ett PSA-värde på 6 mikrogram per liter och en prostata som är 60 kubikcentimeter har en PSA-densitet på 0,1 (6/60=0,1). PSA-densiteten säger mer om risken för att ha en behandlingskrävande prostatacancer än PSA-värdet: Ju lägre PSA-densitet, desto lägre risk.

Män med PSA-densitet under 0,1 och en prostata som känns godartad för fingret har så låg risk för en behandlingskrävande prostatacancer att de inte behöver genomgå vävnadsprov. Omvänt är det oftast motiverat med vävnadsprovtagning för män med PSA-densitet över 0,2 även om en magnetkameraundersökning inte visar någon misstänkt tumör.

När bör man göra ytterligare undersökningar efter ett PSA-prov?

Om PSA-värdet är över en viss gräns (3 till 7 mikrogram per liter, beroende på ålder) bör prostatan undersökas närmare för att ta reda på om det finns en cancer där eller inte. Men att PSA-värdet är förhöjt behöver inte betyda att mannen har prostatacancer. Det är till och med så att de flesta män med ett måttligt högt PSA-värde (upp till 10 mikrogram per liter) inte har prostatacancer, utan en helt godartad prostataförstoring.

I Sverige gäller följande gränsvärden för PSA:

  • Män under 70 år: 3 mikrogram per liter
  • Män mellan 70 och 80 år: 5 mikrogram per liter
  • Män över 80 år: 7 mikrogram per liter

Män med ett PSA-värde över denna gräns bör få en remiss till en urolog för utredning (om de inte redan har utretts för ett måttligt högt PSA-värde – i så fall ska de ha fått besked på ett nytt, individuellt gränsvärde för utredning). I de flesta fall är det första steget i utredningen en magnetkameraundersökning (MR) av prostatan.

PSA-prov som ”prostatakoll”

PSA-prov kan användas för att ta reda på om en man har en liten prostatacancer, även om han inte har några symtom eller tecken som talar för att han har en cancer. Detta kan kallas för en ”prostatakoll”. Det finns både fördelar och nackdelar med att ta ett PSA-prov som prostatakoll. Män kan värdera dessa fördelar och nackdelar på olika vis – det finns alltså inget allmängiltigt svar på frågan ”Ska en man kolla sitt PSA?”. Se avsnittet Svenska män får själva avgöra om de vill testa sig eller inte.

Andra sidor med information om PSA-prov

Regionala cancercentrum i samverkan har tillsammans med den svenska sjukvårdens informationstjänst 1177 skrivit en kort broschyr om PSA-prov, som ska finnas tillgänglig på alla vårdcentraler och inom företagshälsovård. Du kan också läsa mer om PSA-prov som prostatakoll på Cancerfonden:

Ålder för testning

Det är främst mellan 50 och 75 års ålder som män bör fundera på om de ska göra en prostatakoll med PSA-prov. Före 50 års ålder är prostatacancer en sällsynt sjukdom. Män över 75 år kan i och för sig mycket väl ha en liten prostatacancer, men om de inte har några symtom är det osannolikt att den ska hinna utvecklas till en allvarlig sjukdom under deras livstid. Män som har en far eller bror som har drabbats av prostatacancer i ovanligt unga år (före 55 års ålder) kan överväga att lämna PSA-prov redan från 40 års ålder. De svenska nationella riktlinjerna för prostatacancer rekommenderar regelbundna PSA-prov från 40 års ålder för män som har en far eller en bror och minst ytterligare en familjemedlem som har drabbats av prostatacancer (farfar, farbror eller en andra bror) – se avsnitt Prostatacancer och ärftlighet

PSA-värdets betydelse vid konstaterad cancer

För män med en nyupptäckt prostatacancer finns ett samband mellan PSA-värdet och hur utbredd cancern är: ju högre värde, desto högre risk för att cancern har växt utanför prostatan och för att den har spridit sig till andra organ. Spridning av en obehandlad prostatacancer är sällsynt så länge PSA-värdet är under 20 mikrogram per liter, medan de flesta män med värden över 100 mikrogram per liter har spridning till lymfkörtlar eller skelett. Prostatacancer med Gleasongrad 5 (se Cancerns mikroskopiska utseende: Gleasongradering) kan vara spridd även vid låga PSA-värden.
När prostatacancern är behandlad har PSA-värdet en helt annan betydelse. Efter en botande operation eller en strålbehandling ska PSA-värdet vara mycket lågt. Efter en operation innebär en ökning med bara några tiondelar att det finns kvarvarande cancerceller. Efter strålbehandling kan PSA-värdet vara mätbart och öka något utan att det är ett tecken på kvarvarande cancerceller. Under pågående hormonbehandling är PSA-värdet inte alls en lika bra markör för cancern.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Stöd och rehabilitering före, under och efter behandling
Utredning efter diagnos
Diagnostik och utredning

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.