Våga ha sex igen

Återhämtning och hopp

Våga ha sex igen

I takt med tillfrisknandet efter operationen väcks oftast en nyfikenhet på hur sex fungerar och känns efter operationen. Kan jag få stånd? Hur känns det att inte få utösning? Hur blir min orgasm? Hur blir det för min partner? För en del är det här ett gemensamt projekt medan det för andra är något man först vill testa på egen hand. En del är ivriga medan andra är mer avvaktande. Så här låter några röster ur forskningsintervjuer:

”Jag provade att onanera först en månad efter operationen.”

”Jag mådde psykiskt dåligt när jag var nyopererad och det fanns inte på kartan att prova.”

”Man var ju lite där nere med handen och kollade då och då.”

”Vi tänkte inte, vi bara provade.”

”Det var min fru som föreslog att vi skulle försöka. Man blir nog ringrostig om det går för lång tid tills man försöker.”

Det kan vara en utmaning att hitta tillbaka till intimitet igen om lust och ”tändning” inte ger samma respons från penisen som man är van vid. Träna att smeka en mjuk penis. Våga känna något annat och nytt, och bli bekväm med det i väntan på återhämtning. Se vad som är möjligt och börja därifrån. Öka den fysiska kontak- ten lite i taget och ha realistiska förväntningar. Om man berättar för sin partner om den press man kanske känner kan det dämpa stressen.

Övning - Bli "vän" med ditt könsorgan

Vi ser oftast kroppen och de sexuella funktionerna som något självklart, något man inte tänker på när allt fungerar bra. När man drabbas av en sjukdom som förändrar förutsättningen för dess funktioner kan vårt medvetande vändas mot kroppen på ett annat sätt, som man inte känner sig bekväm med. Ett allt vanligare inslag inom rehabilitering är därför
en träningsform som kallas för basal kroppskännedom. I det här fallet tränar man på att tycka om sin kropp och sitt könsorgan vid erektionssvårigheter. Det kan hjälpa om man tycker det tar emot att själv beröra, eller att partnern berör penis när den inte reagerar genom att bli hård. Man kanske istället väljer att ”stänga av” sina känslor till sitt könsorgan och hellre undviker sex.

Denna övning bygger på att du ökar din kroppsmedvetenhet genom att ”gå över” din kropp med händerna och reflektera över dina upplevelser. Övningen kan med fördel göras dagligen.
– Inled genom att fokusera på din andning. Känn efter hur det känns när du andas in och ut och uppmärksamma var det rör sig i din kropp när du andas.
– Använd händerna och klappa, tryck eller massera lätt från fötterna upp längs benen och ända upp till nacken i lugn takt.
– Stanna sedan till vid ditt könsorgan.
Berör din penis och pung några gånger och reflektera över vad du känner utan att värdera det negativt.
– Upprepa övningen en gång till.

 

Ha tålamod, återhämtning tar tid

I det här läget är det viktigt att veta om kirurgen utfört nervbesparande kirurgi eller inte. Förutsättningen för att få tillbaka en spontan erektion efter operation beror bland annat på hur mycket av erektionsnerverna som finns kvar. Man brukar skilja på om det var möjligt vid operationen att spara på ena sidan eller på båda sidorna om prostatan.

Operationsmetoden som krävdes kan således innebära stora skillnader i förutsättningen att få erektion. En del kan få erektion redan några få månader efter operationen, medan andra inte kan återfå någon spontan erektion alls, eftersom inga erektionsnerver finns kvar. För dem finns det läkemedel som kan hjälpa. Även i de fall där man kunnat spara erektionsnerver är perioden för återhämtning oftast lång. Det kan röra sig om ett till två år, ibland mer. Graden av återhämtning varierar ock- så stort. Således behövs tålamod, det är sällan någon ”quick fix”.

Förutom en kroppslig återhämtning behövs även en mental återhämtning och den måste också få ta sin tid. Tankar kring cancern och framtiden finns närvarande och en blandning av motstridiga känslor kan uppstå i den här fasen. Det finns de som efter operationen kän- ner ånger över att de opererats, på grund av de sexuella förändringarna. Tankarna kan i sin tur väcka skuldkänslor:

”Jag ångrar operationen, men man får inte tänka så… det är det samma som vara otacksam mot läkarna som har hjälpt mig bli av med cancern. Nej, så viktigt får inte det sexuella vara - men det är viktigt för mig.”

Ofta klingar dessa känslor av ånger av ju längre tid det går efter operationen.

Att sörja och hoppas

Att agera, att känna att man gör något åt sin situation, är centralt i rehabiliteringsprocessen. En psykolog inom rehabilitering beskriver processen som att man sörjer och hoppas under tiden som man agerar. Sorgen är riktad mot förlusten av erektionsförmågan och hoppet mot något annat, som i någon mån kan ersätta det som förlorats. Det är oftast lättare att acceptera att det inte fungerar med den spontana erektionsförmågan om man provat olika erektionsstimulerande behandlingar som ger bra effekt. Om behandlingen däremot inte fungerar kan man istället vara mer mottaglig för att prova något annat. Ett alternativ till samlag.

Män som nyligen förlorat sin erektionsförmåga kan uppleva att deras sorg för den förlorade erektionen inte tas på allvar, om de alltför tidigt i rehabiliteringsprocessen får kommentarer som förminskar deras för- lust, även om de kan vara sagda i välmening. En patient berättade: ”När jag var nyopererad la doktorn sin hand på min axel och sa, du kan ju alltid kramas. Det var inget som jag ville höra just då.” Sex utan erektion är för många ett bra alternativ till samlag, men det är något som kan ta lång tid att acceptera och det är ett mål man ska jobba mot – inte något som en behandlare ska forcera.

Sex utan erektion

Om operation eller strålbehandling medfört att man inte kan återfå sin spontana erektionsförmåga eller om erektionsbehandlingen inte ger effekt, då ställs ofta frågan: Är vårt sexliv slut? Ett kort svar: Nej, det är inte slut men du och din partner får tänka om och hitta andra sätt att njuta, utan erektion.

Men bra sex kommer inte av sig självt. En bit på vägen är att våga reflektera över sig själv och sin sexualitet och se den som något som är föränderligt. Det finns olika liknelser som används för att beskriva det: Att lägga nytt pussel. Att rita ny karta. Att bredda repertoaren. Så småningom blir detta nya det normala. Det finns personer som tycker deras sexliv är bättre än tidigare, då de hittat nya sätt till njutning och på så vis utvecklat andra områden på kroppen som är njutbara att beröra, så kallade erogena zoner.

Sexuella problem kan sällan lösas med enbart teknik och det är svårt att ge generella råd. Grunden i den sexuella rehabiliteringen är att det alltid finns möjlighet att vara sexuell på något sätt, men det krävs att man omdefinierar vad man tycker sex är och vad sex står för. Att utforska varandra, exempelvis genom kel och smek eller oralsex, handlar ibland om ny teknik men också ett annat sätt till närhet. Har man möjlighet att vidga sin föreställning om vad en sexuell aktivitet kan vara, då går det också att njuta i den nya situationen.

I början kan man känna sig spänd, generad eller till viss mån lite obekväm när man provar nya saker. Försök vara öppen för de känslorna och lämna utrymme för dem. För en del kan det kännas så motigt och svårt att det resulterar i att man successivt upphör med sexlivet. En del ser egensex som ett alternativ i den situationen.

Orgasm utan erektion

Många känner inte till att man kan få orgasm utan erektion. Det är för många en stor tröst och lättnad att få information om denna möjlighet. Erektion och orgasm styrs av olika nervbanor. De känselceller som finns runt omkring ollonet har inte med erektions- nerverna att göra och de störs inte direkt av behandlingen. Så om sexuell stimulering av penis inte ger någon erektion kan fortsatt stimulering av ollonet ge orgasm ändå. Oftast behövs en något mer långvarig och mer kraftfull stimulering än förut för att komma över tröskeln till orgasm. En man beskrev den nya tekniken för stimulering som;

”Nu har jag provat! Det funkar och det känns bra även om min penis är mjuk, men det är inte så lätt när jag inte har något ’handtag’ att hålla i.”

Spontansex – en myt

Vi vill gärna tro att sex ska vara lätt och något som kommer från en spontan impuls. Esther Perel, amerikansk psykoterapeut och parterapeut, menar att all sex egentligen föregås av planering, även det som verkar spontant. Det kan röra sig om en stämning, kläder, mat och samtal som en del av uppladdningen före sex. Hon ser spontansex som en myt och brukar uppmana sina klienter att undvika att sträva efter det.

Många tycker det är svårt att bestämma i förväg att ha sex, för det går stick i stäv med våra tankar om att sex ska handla om en plötslig ingivelse. I fasta förhållanden kan sex ofta vara mer förberett, men par kan ändå behöva öva sig i att övervinna sin motvilja att planera sex tillsammans.

Hur blir det då när den ene partnern får en sjukdom som förutsätter planering? Det kan röra sig om att planera användning av erektionsläkemedel eller hjälp- medel vid sex. Vår personlighet präglar vårt samliv och är man en person som oftast är spontan och impulsiv kan man har svårt att anpassa sig. Att exempelvis gå och fixa till en erektionspruta vid sex kan upplevas som ett störande moment mitt i akten. För andra är planering av sex och eventuellt behov av hjälpmedel inget hinder:

”Det ingår på ett naturligt sätt. Vi vill ju duscha innan sex så spontant blir det inte ändå”.

Orgasmglappet

Vaginalt samlag är den vanligaste formen av sexuell praktik. Förutom njutning upplever många en speciell känsla av att tillhöra varandras kroppar. Vaginalt samlag kan också ses som en norm som påverkar vad vi anser vara ”rätt sex”. Denna norm kan vara ett hinder när kroppen inte medger penetrering och andra former av sex värderas lägre.

Många kvinnor berättar samtidigt att själva penetreringen i sig inte har så stor betydelse för deras orgasm. Överlag får män oftare orgasm än kvinnor. Lesbiska kvinnor får däremot oftare orgasm än heterosexuella kvinnor. Det kallas för orgasmglappet. Men hur hänger det ihop? Många tror att det räcker med vaginalt samlag för att kvinnan ska uppnå orgasm, men det gör det sällan. De allra flesta kvinnor, omkring tre fjärdedelar, behöver direkt stimulans på klitoris. Vi har en tendens att övervärdera samlaget medan allt som sker innan endast ses som förspel. Jämfört med annat sex, som smeksex och oralsex som direkt stimulerar klitoris, så är vaginalt samlag vanligtvis den minst framgångsrika metoden för att ge en kvinna orgasm.

Läs vidare:

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.