Så påverkas mannens sexuella funktioner av strålbehandling

Ibland ges strålbehandling som enda behandling, ibland tillsammans med hormonbehandling, och ibland efter en operation. Yttre och inre strålbehandling (brakyterapi) påverkar sexlivet ungefär lika mycket. Däremot påverkar tillägg av hormonbehandling sexlivet mycket.

Orgasmen, sädesvätskan och fertiliteten

Förmågan att känna en orgasm finns kvar efter en strål- behandling, men en del män känner ett sting av smärta under orgasmen. Sädesvätskan minskar i mängd och försvinner ofta helt. Hos de flesta män försvinner spermierna från sädesvätskan efter en strålbehandling mot prostatan, men inte hos alla. Par som använder preventivmedel för att kvinnan inte ska bli gravid, bör alltså fortsätta med det även efter strålningen.

Förmågan att få stånd

Strålbehandling brukar försämra förmågan att få stånd (erektionsförmågan), men det sker oftast långsamt under flera år. Hur mycket erektionsförmågan minskar beror på mannens ålder och på hur stark erektionen var före strålbehandlingen.

Sexlusten

Om strålbehandlingen ges som enda behandling, utan samtidig hormonbehandling, påverkas inte sexlusten direkt. Men många känner sig trötta under de första månaderna efter strålbehandlingen, vilket kan medföra att den sexuella lusten minskar. Känslan av att ha en cancer i underlivet och att få strålbehandling mot könsorganen kan också minska sexlusten.

Om lusten inte kommer tillbaka efter några månader, bör man kontrollera nivån av könshormonet testosteron i blodet. Strålningen kan nämligen minska testiklarnas produktion av testosteron.

Besvär från tarm och blåsa kan påverka sexlivet

I slutet av stråbehandlingsperioden brukar urinblåsan och ändtarmen bli påverkade, eftersom de ligger precis intill prostatan och därför också får ta emot en del strålning. Många män känner tätare behov av att tömma blåsan och tarmen. Hos en mindre andel kvarstår dessa besvär under mycket lång tid. Några män får även lite läckage från ändtarmen. Sådana besvär kan indirekt påverka sexlivet. Tarmen kan också bli ömtåligare, vilket kan försvåra anal stimulering.

Kompletterande hormonbehandling i samband med strålbehandling

Om tumören är åt det mer allvarliga slaget, brukar man ge hormonbehandling under några månader före och under strålbehandlingen. Ibland är det lämpligt att fortsätta med hormonbehandlingen under ett par år efteråt. Inför och under strålbehandlingen ges då injektioner som hämmar produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Detta brukar minska den sexuella lusten kraftigt, vilket i sin tur försvagar erektionen. Många män tappar lusten helt och hållet. Om lusten saknas kan det vara svårt att njuta av sex, även om erektionen fungerar. Om hormonbehandlingen fortsätter efter strålningen, brukar man byta från injektioner till tabletter. Tabletterna hämmar inte produktionen av testosteron och påverkar därför inte sexlivet lika mycket. Produktionen av testosteron, och därmed sexlusten, brukar återkomma 6 – 12 månader efter att injektionsbehandlingen har avslutats. Om lusten inte har kommit tillbaka när det närmar sig ett år efter den sista injektionen, bör man mäta nivån av testosteron med ett blodprov.

De flesta män får ingen erektion så länge effekten av hormonbehandlingen med injektioner sitter i. När hormoneffekten släpper, brukar erektionsförmågan komma tillbaka gradvis, men den förblir ofta svagare än före strålbehandlingen. Om erektionen var svag redan före behandlingen, kanske den inte kommer tillbaka alls.

Så påverkas mannens sexuella funktion av kontinuerlig hormonbehandling

Många män med prostatacancer får hormonbehandling som bromsmedicin livet ut. Kontinuerlig hormonbehandling kan ges när sjukdomen har kommit tillbaka efter operation eller strålbehandling, när tumören redan från början är för stor för att stråla eller operera bort, och när cancern har spridit sig till andra organ.

Det finns två huvudtyper av hormonbehandling. Den ena är när man hämmar produktionen av det manliga könshormonet testosteron, genom att ge injektioner med en GNRH-analog eller operera bort testiklarna. Dessa båda metoder kallas ”kastrationsbehandling” och har samma effekt på sexlivet: den sexuella lusten brukar minska kraftigt eller försvinna helt. Män som inte har någon sexlust har ofta svårt att få erektion. Även om de lyckas få erektion med hjälp av något läkemedel, kan de ha svårt att njuta av sex. Men undantag finns; en del män kan fortsätta att njuta av sex, trots kastrationsbehandling – med eller utan hjälp för att få erektion.

Den andra huvudtypen av hormonbehandling är behandling med tabletter som heter Bikalutamid. Bikalutamid ges när cancern inte är spridd utanför bäckenet och när det bara finns några få dottertumörer (meta- staser) i skelettet. Bikalutamid hämmar inte produktio- nen av testosteron och påverkar därför inte sexlivet så mycket, åtminstone inte till att börja med. Efter några års behandling med Bikalutamid tycker många män att deras sexlust och erektionsförmåga avtar.

På senare år har det kommit nya hormonella behandlingar. De ges alltid i kombination med kastrationsbehandling, så effekten på sexlivet är densamma som när kastrationsbehandling ges ensam.

Så påverkas mannens sexuella funktion av cellgiftsbehandling

Cellgiftsbehandling (cytostatika) för prostatacancer ges endast i kombination med kastrationsbehandling. Kastrationsbehandlingen minskar ofta både sexlusten och erektionsförmågan kraftigt. Cellgifterna ger i sig inga biverkningar som direkt påverkar sexlivet, men allmänna biverkningar kan indirekt minska sexlusten.

Kan man skaffa barn efter behandling för prostatacancer?

Alla behandlingar för prostatacancer försvårar eller förhindrar mannen från att göra en kvinna gravid genom samlag. Efter en prostatacanceroperation är alla män sterila. Efter en strålbehandling och under en hor- monbehandling är nästan alla sterila, med undantag för män som enbart får hormonbehandling i tablettform.

Om mannen överväger att skaffa barn efter en behandling för prostatacancer, kan han frysa in spermier före behandlingen. Om det inte finns några infrusna sper- mier, brukar provrörsbefruktning (in vitro-fertilise- ring, IVF) fungera efter en prostatacanceroperation. Strålning hämmar bildningen av spermier, så provrörsbefruktning brukar inte fungera efter strålbehandling för prostatacancer.

I de flesta regioner måste mannen betala själv för att frysa in spermier och för en eventuell provrörsbefruktning.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Hormonbehandling mot prostatacancer påverkar sexuell lust och erektionsförmåga

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.