Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Hormonbehandling mot prostatacancer påverkar sexuell lust och erektionsförmåga
Både män och kvinnor producerar testosteron och östrogen. Dessa hormoner samverkar och behövs bland annat för mannens och kvinnans sexualitet. När testosteronhalten sjunker på grund av behandling med hormonsprutor får män liknande besvär med plötsliga värme- vallningar och svettning som kvinnor kan få i klimakteriet.
Hormonbehandling mot prostatacancer påverkar sexuell lust och erektionsförmåga i större eller mindre utsträckning. Minskad lust innebär minskat intresse för sexuell aktivitet, både med en partner och med sig själv. Män som har låga nivåer av testosteron har oftast inga sexuella tankar eller fantasier. Det kan kännas konstigt att ha svårt att ”tända” och att inte känna fysisk attraktion på samma sätt som förut. Många män berättar att de vänjer sig med tiden: ”Jag vet snart inte längre vad det är jag kan sakna. Sex är borta ur mina tankar.”
Sjukdomen och dess behandling påverkar även partnern: ”Min lust minskar också nu när vi har sex allt mer sällan, så det är inget problem längre.” Olika partners upplevelser varierar förstås. En del upptäcker med tiden att det gemensamma sexlivet hade större betydelse än de trott, särskilt om också beröringen och intimiteten har minskat. Att känna till de olika biverkningarna och deras följder är viktigt när man ska fatta beslut om vilken behandling man ska välja, eller om man ska ha någon behandling över huvud taget. Men det är viktigt att poängtera att inte alla får alla biverkningar och att det finns flera sätt att behålla intimitet och närhet i relationen även om det inte längre går att ha samlag (penetrerande sex).
Många män berättar att de ”lagt sexlivet på hyllan” efter en tids hormonbehandling med injektioner, men en hel del har kvar en viss lust och kan fortsätta med sexuella aktiviteter. Intimitet bygger då oftast på sexuell beröring och njutning utan erektion, och på att paret medvetet bestämmer sig att de ska ha sex och när de ska ha sex, eftersom den behandlade mannen inte längre har en spontan tändning. Samtidigt är det viktigt att känna efter vad man själv vill och kunna säga nej om det inte känns rätt.
Att hormoner har betydelse för sexualiteten är det ingen som tvivlar på. Men det finns andra faktorer, både kroppsliga och psykiska, som är av betydelse för att man vill ha sex även vid hormonbrist. Det kan röra sig om kroppsminnen från njutningsfyllda sexuella erfarenheter, minnen som aktiveras vid beröring. Det kan också handla om vanor. Då likartade upplevelser, i det här fallet njutbart sex, upprepas flertalet gånger etableras en vana. Dessa sexualvanor, som ett par utformat tillsammans under flera år, kan också bidra till att de har kvar sitt samliv även vid minskad lust.
När halten av testosteron minskar kraftigt kan det ge både kroppsliga och mentala förändringar. En kroppslig effekt kan vara att behåringen på könsorganen försvinner. Penis och testiklar kan minska något i storlek. En del går upp i vikt och får ökat underhudsfett som lägger sig på höfterna och på brösten. För en del har dessa kroppsliga förändringar ingen betydelse alls, medan andra uppfattar den egna kroppen som mindre maskulin. Det kan påverka den egna upplevelsen av att vara attraktiv och manlig.
Testosteron har även betydelse för vår mentala hälsa och låga nivåer kan ge humörsvängningar, trötthet, nedstämdhet och minskad initiativförmåga. Dessa symtom liknar dem som uppträder vid en depression. Det är viktigt att vara observant på om nedstämdheten övergår i en depression, eftersom mannen då kan behöva behandling för denna.
Upplevelsen av minskad sexuell lust kan variera och det är förstås stor skillnad på minskad lust och en total frånvaro av lust. För ett par med aktivt sexliv kan det innebära en väldigt stor förändring för båda om en av dem inte längre har någon lust. För ett par som sedan länge har sexlivet på sparlåga, kanske det inte har så stor betydelse om lusten minskar. En del par möts på halva vägen efter att en av dem har fått hormonbehandling – de kanske i många år har haft olika stark tillgång till sin lust och nu blir mer jämbördiga. Det kan i sin tur innebära att deras roller ändras, så att den ene partnern blir den som tar mer initiativ till sex än förut. Några män kan trivas bättre med livet när lusten är kraftigt dämpad:
”Jag har det bättre utan lust och vill egentligen inte att min hormonbehandling ska avslutas. Jag vill inte få till- baka min sexuella lust för det är så mycket enklare när jag inte bryr mig om sex längre.”
Vikten av fysisk aktivitet betonas alltmer vid prostatacancer såväl som vid andra cancersjukdomar. Hormonbehandling med injektioner förändrar kroppens sammansättning genom att minska muskelmassan och öka fettmassan. Muskelstyrkan och bentätheten minskar, vilket leder till sämre fysisk funktionsförmåga och ökad risk för frakturer. Fysisk aktivitet, som styrketräning, konditionsträning och promenader, minskar många negativa följder av hormonbehandlingen – även värmevallningar och nedstämdhet.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.