Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Läkemedel som injiceras i penis svällkroppar
Många män tycker att det låter obehagligt att ge en injektion i penis och undrar om det gör ont. Dessbättre är huden på penisens sidor, där injektionen ges, inte särskilt känslig. Faktum är att män har mindre känsel där, än till exempel maghuden där diabetiker tar insulinsprutor.
Det finns två läkemedel (Invicorp och Caverject) som injiceras i penisens svällkroppar. De anses vara de mest effektiva behandlingarna, eftersom de direkt ökar blod- flödet in i svällkropparna. Invicorp innehåller två olika substanser, som förutom att öka blodflödet in i svällkropparna även minskar blodflödet ut ur dem.
Förväntad effekt kommer snabbt, ofta endast 5 till 10 minuter efter injektionen, om sexuell stimulering på- börjas samtidigt. En del män får ömhet och smärta i penis när den styvnar efter en injektion med Caverject. Smärtan kan lindras med receptfria värktabletter. Den brukar minska efter några injektioner, men en del män får en så kraftig smärta att behandlingen måste avslutas.
Smärtsam erektion ses ytterst sällan vid behandling med Invicorp. Den vanligaste biverkan av Invicorp är övergående rodnad och värmeökning i ansiktet direkt efter injektionen. Det beror på läkemedlet vidgar blod- kärlen. Blåmärken kan uppstå efter injektioner, men detta är helt ofarligt.
Man bör undvika att sticka sig på samma ställe varje gång, eftersom det på sikt kan orsaka irritation i vävnaden. Man kan variera mellan höger och vänster sida av penis. Män som har en kraftigt böjd penis ska rådgöra med sin läkare innan behandlingen påbörjas. Alla sprutor och kanyler är engångsmaterial. Invicorp och Caverject i den högsta styrkan 40 mikrogram ska förvaras i kylskåp, medan övriga styrkor Caverject kan förvaras i rumstemperatur. Man bör inte använda injektionsläkemedlen oftare än tre gånger under en vecka.
Innan man börjar behandlingen måste man lära sig hur man gör i ordning sprutan och hur man ger injektionen. Det är oftast en sjuksköterska, sexualrådgivare eller läkare på urologimottagningen som lär ut detta. Det kan vara bra att mannen ger sig själv en provinjektion på mottagningen, så att han kan få återkoppling om han använder rätt eller fel teknik, och möjlighet att diskutera eventuella biverkningar. Erfarenhetsmässigt blir de flesta förvånade av att det fungerar så smidigt att ta en spruta i penis. Det beror på att nålen är tunn och kort och att man aldrig sticker i närheten av ollonet, utan i ena sidan av penis.
Det kan förstås bli problem om man har en spruträdsla som är så omfattande att man inte ens tål att se en spruta. En del män kan inte ens tänka sig att försöka. Men om spruträdslan inte är så svår, kan det hjälpa att dela upp injektionsmomenten vid flera besök. Det är viktigt att mannen är med vid planeringen, så att han känner att den utgår från hans förutsättningar. Den första gången kan det räcka att bara gå igenom in- struktionsbroschyren. Nästa gång kan han titta på en instruktionsfilm, hålla i sprutan och lära sig att ställa in styrkan, och gången därpå injicera i en attrapp. Ibland kan det bästa vara att partnern ger injektionen.
De första injektionerna hemma bör ses som en träning i injektionsteknik och utprovning av en lagom dos. Man bör alltså inte förvänta sig att ha penetrerande sex redan efter den första injektionen eftersom allt det tekniska med sprutan kan vara ett störande moment. För de flesta blir injektionen med tiden så enkel, att den inte längre är något hinder för varken upphetsning eller njutning – sprutan har blivit en integrerad del i sexlivet.
Invicorp finns i en enda styrka, som en standarddos för alla. Injektionsvätskan är blandad och klar och finns i en liten glasflaska, en ampull. Man drar upp injektionsvätskan från ampullen till injektionssprutan. Sprutor och kanyler följer med i förpackningen.
Caverject finns i flera olika styrkor. Det är klokt att börja med en låg dos: 2,5–5 mikrogram. Om effekten är otillräcklig kan man sedan öka dosen stegvis. Ofta är 5–20 mikrogram lagom, men en del män behöver upp till 40 mikrogram. Det finns färdiga, redan fyllda sprutor, som man kan vrida på för att ställa in doser upp till 20 mikrogram. Doser över 20 mikrogram finns endast som pulver som måste blandas med vätska innan det injiceras.
Oftast minskar erektionen strax efter avslutad sexuell aktivitet, men den kan ibland återkomma igen utan sexuell stimulering. Det beror på att läkemedlet stimulerar erektionen, även utan sexuell stimulering, ända tills det är borta från svällkropparna.
I sällsynta fall kan behandling med injektion Caverject eller Invicorp orsaka en kraftigt förlängd erektion (priapism). Det är ytterst sällsynt vid användning av Bondil och Vitaros. Det kan bero på en individuell känslighet för läkemedlet eller att man har gett för hög dos. Om erektionen inte börjat minska efter en timme, kan man lägga något kallt mellan låren och under pungen, exempelvis isbitar i en påse. Lägg en handduk runt påsen för att undvika frysskada i huden.
Man kan också göra något ansträngande, som att springa upp och ner för trappor. Det hjälper inte att försöka ”trötta ut” erektionen med fler utlösningar, det kan till och med få motsatt verkan. Om erektionen trots dessa åtgärder inte har minskat påtagligt efter fyra till fem timmar ska man söka akutmottagning för att få behandling som gör att erektionen försvinner, annars kan svällkropparna skadas permanent.
Om inget av de erektionsläkemedel som är godkända i Sverige fungerar, kan det för en del män vara av värde att prova injektion med Paveron (papaverin). Eftersom det inte är godkänt i Sverige måste den behandlande läkaren ansöka om tillstånd (licens) från Läkemedelsverket för varje enskild patient. En licens gäller under ett år från den dag då Läkemedelsverket beslutade om licensen.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.