Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Läkemedel och hjälpmedel vid erektionsbehandling
Det finns olika läkemedel och hjälpmedel att prova: tabletter, läkemedel som injiceras direkt i penis svällkroppar eller förs in i urinröret, erektionspump och penisring. Den läkare som har ansvar för prostatacancerbehandlingen har, tillsammans med en sjuksköterska eller sexualrådgivare, ansvar för erektionsbehandlingen.
Det tar oftast lång tid innan man hittar en behandling som fungerar bra och många män behöver prova flera olika läkemedel och styrkor. Det är bra om du har tät kontakt med den person i sjukvården som har ansvar för din behandling, så att du kan få råd och möjlighet att prova andra doser eller behandlingar, om det behövs. Även om de allra flesta män kan få en bra erektion med något av läkemedlen, finns det undantag. I vissa fall beror det på andra sjukdomar, till exempel kärlsjukdom eller diabetes, eller på att lusten inte kommer tillbaka. Om lusten saknas kan det vara bra att kontrollera halten av manligt könshormon i blodet.
Att gradera erektionen på hårdhetsskalan från 0 till 4 kan underlätta diskussionerna med den som har hand om behandlingen:
Länk till separata artiklar om läkemedel vid erektionsbehandling:
Flera erektionsstimulerande läkemedel har blivit stora försäljningsframgångar. En del är kritiska mot denna medikalisering av sexlivet och menar att en ökad tillgång till dessa läkemedel bidrar till att även erektions- problem som inte har någon medicinsk orsak, ses som ett medicinskt problem som ska behandlas och att detta i sin tur ger orealistiska förväntningar om ett sexliv utan några erektionsproblem alls. Denna kritik är inte riktad mot män med erektionsproblem efter cancerbehandling.
Att använda erektionspump (vakuumpump) för att få erektion är en behandlingsmetod som har funnits i många år, men som inte fått så stort genomslag i svensk sjukvård. Det är ett förhållandevis billigt hjälpmedel som borde erbjudas fler män som inte får tillräcklig effekt av erektionsstimulerande läkemedel och till dem som avstår läkemedelsbehandling av ekonomiska skäl. Vår kliniska erfarenhet är att pumpen fungerar bäst för de män som har en viss erektionsförmåga kvar och i kombination med läkemedel.
Om man vill behålla erektionen när man har tagit bort pumpen måste man trä på en penisring, så att blodet stannar kvar i svällkropparna. Oftast får man prova sig fram och gärna prova flera gånger tills man är van vid tekniken.
Bäckenbottenträning är en etablerad behandlingsmetod som erbjuds till de som får urinläckage och/eller trängningar i samband med behandling av prostatacancer. Det är mindre känt att samma muskulatur har en roll vid sex. Det är inte utan anledning som bäckenbottenmusklerna även kallas ”sexmusklerna”. Musklerna är engagerade vid orgasm och utlösning. Det är med hjälp av dessa muskler som mannen kan styra sin utlösning. Det finns forskning som ger stöd för bäckenbottenträning som behandlingsmetod vid erektionsproblem, men enighet kring träningsprogrammets utformning saknas. Bäckenbottenträning kan ingå som en del i erektionsbehandling vid nervbesparande kirurgi.
Om inte någon av de behandlingar som beskrivs ovan fungerar, kan man överväga att operera in konstgjorda svällkroppar - ett penisimplantat. Efter en sådan operation fungerar inga andra erektionsbehandlingar, inte ens om implantatet opereras bort. Penisimplantat är därför bara aktuellt om alla andra behandlingar har prövats och misslyckats.
Det finns två olika typer av implantat: sådana som fylls till erektion med en liten pump i pungen och sådana som hela tiden är halvstyva. Beröring av ollonet fortsätter att vara njutbar och orgasmförmågan finns kvar.
För en del män är penisimplantat olämpligt, till exempel om det finns en ökad infektionsrisk. Omkring en tredjedel av de män som får ett penisimplantat drabbas av komplikationer eller fel på implantatet, som gör att det får bytas ut eller tas bort för gott, men många är mycket nöjda med sitt implantat.
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.