Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Sexuell rehabilitering
Syftet med sexuell rehabilitering är att främja bästa möjliga sexuell funktion och välbefinnande genom olika behandlingsmetoder och stödåtgärder. Men möjligheten till stöd varierar över landet.
Möjligheten till sexologiskt stöd för dem som behandlats för prostatacancer varierar över landet. Trots att behovet av sexuell rehabilitering efter behandling mot prostatacancer uppmärksammas alltmer saknas sexologisk kompetens vid flera av de behandlande vårdenheterna. Läkare eller kontaktsjuksköterska kan upplysa om vilken hjälp vårdenheten kan ge. De sjukhus som har en sexualrådgivare eller sexolog kan lämna ytterligare stöd och behandling, så kallad sexuell rehabilitering. Saknas detta vid sjukhuset, kan man själv ta kontakt med någon av de sexualrådgivare och sexologer som fritt går att söka i landet via hemsidan för Svensk förening för sexologi, svensksexologi.se.
Avsätt en stund då och då för varandra. Stunder med vardagsberöringar, närhet eller tillfällen där båda pratar om samlivet. Den som lever utan partner kan med fördel avsätta tid för sig själv, egna reflektioner och intimitet.
Förutom kroppslig återhämtning behövs även en mental återhämtning och den måste också få ta sin tid. Det är ingen quick fix. Tankar kan kretsa kring cancern och
framtiden och en blandning av motstridiga känslor uppstår. Försök att vara tålmodig.
Det kan vara en utmaning att hitta tillbaka till intimitet igen om lust och ”tändning” inte ger samma respons från penisen som man är van vid. Träna att smeka en mjuk penis. Våga känna något annat och nytt, se vad som är möjligt och börja därifrån. Öka den fysiska kontakten lite i taget och ha realistiska förväntningar.
Brister i kommunikationen om samlivet kan göra att man är ovetande om varandras känslor och tankar, och det kan i sin tur leda till missuppfattningar. Våga uttrycka behov och önskningar. Tänk på att ”prata” innebär både att fråga och att lyssna.
Spontansex är något som är mer sällsynt i långvariga relationer. På samma sätt som vi bokar in och planerar andra aktiviteter i tillvaron behöver sex planeras – speciellt när sexlivet har stött på utmaningar, så som en cancersjukdom. Tid för vila och att förbereda erektionsstimulerande läkemedel kan behövas före intimitet och sex.
Att utforska varandra, exempelvis genom kel och smek eller oralsex, handlar ibland om ny teknik för njutning men också ett annat sätt till närhet. Har man möjlighet att vidga sin föreställning om vad en sexuell aktivitet kan vara, då går det också att njuta i den nya situationen. Kroppskontakt och närhet kan stärka relationen med en partner.
Man ska sköta om sig själv och sin kropp. Hitta meningsfulla sammanhang där man trivs. Tänk på att god sömn, bra matvanor och fysisk aktivitet påverkar hur man mår och indirekt även sexlivet.
Om man står i begrepp att inleda en intim relation kan man känna sig osäker på när och hur man ska berätta för sin nya partner om både cancersjukdomen och de sexuella förändringar det innebär. Man kan även känna en ambivalens mellan längtan efter sexuell samvaro och rädsla för att det sexuella inte ska fungera. Om man stegvis berättar för sin nya partner kan det dämpa den oro och press man kanske känner.
En stor del av sexuell rehabilitering handlar om erektionsbehandling - olika erektionsstimulerande läkemedel och hjälpmedel som kan vara aktuella efter operation, strålning och hormonbehandling. Läs mer om detta i stycket Erektionsbehandling
En del personer är mycket sexuellt aktiva medan andra har sex mer sällan. För vissa par är den sexuella samvaron kittet i relationen. För andra har sexlivet minskat eller upphört med åren, men deras relation kan ändå vara kärleksfull och trygg. Det är viktigt att man pratar om förändringen. Om man väljer att leva i en relation utan sex är det betydelsefullt att båda är överens om det.
Det finns digitala behandlingsprogram för sexuell rehabilitering som man kan få tillgång till i samråd med behandlaren (till exempel uroterapeut, sjuksköterska eller sexualrådgivare). Programmet är anpassat efter olika typer av behandlingar mot prostatacancer och vissa av dem riktar sig till par eller singlar. Följande tre program finns;
- Sex, samliv och relation – operation eller strålning vid prostatacancer för patient som lever med partner och har opererats eller strålbehandlats)
- Sex, samliv och relation – hormonbehandling vid prostatacancer (för patient som hormonbehandlat och lever med partner)
- Sex och singel – operation eller strålning vid prostatacancer (för patient som lever ensam och har opererats eller strålbehandlats
Syftet med det digitala rehabiliteringsprogrammet är att ge stöd och förbättra den sexuella hälsan efter prostatacancerbehandling genom ökad kunskap, aktivt reflekterande och praktiska övningar.
Programmet bygger på att man är engagerad och avsätter tid för att göra de uppgifter och övningar som ingår. Lever man i en relation är tanken att båda deltar.
När man fått tillgång till programmet finns det på 1177.se, på samma sida som elektroniska vårdplanen finns. BankID eller Freja eID Plus behövs för att logga in.
Samtliga program innehåller åtta moduler där varje modul har ett specifikt fokus;
• Kom igång med sexuell rehabilitering
• Sexuella förändringar efter prostatacancerbehandling
• Sexliv och intimitet
• Erektionsbehandling (om läkemedel och hjälpmedel)
• Kommunikation och relation
• Samspel och beröring
• Intimitet, lust och planering
• Verktyg för att arbeta vidare på egen hand
I modulerna finns övningar att göra. Varje modul avslutas med reflektionsfrågor.
Carina Danemalm Jägervall har tillsammans med Ola Bratt skrivit ”Sex, samliv & prostatacancer som finns att läsa i följande digitala kapitel eller för dig som hellre vill - som bok och ger läsaren en heltäckande information om vad de sexuella förändringarna kan innebära och hur man kan möta dem. Boken riktar sig inte enbart till dig som fått en cancerdiagnos utan också till din partner. Du hittar boken här:
Beställ boken Sex, samliv och prostatacancer som informationsmaterial Bok - Sex, samliv & prostatacancer (prostatacancerforbundet.se)
Fler lästips med fokus på sexuell rehabilitering går att beställa eller läsa på
Informationsmaterial (prostatacancerforbundet.se)
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.