Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Läkemedel som förs in i urinröret eller droppas i urinrörsmynningen
Det finns läkemedel som ska föras in i den yttersta delen av urinröret, antingen som stift eller en kräm.
Det finns två läkemedel som ska föras in i den yttersta delen av urinröret, antingen i form av ett stift som finns i ett tunt plaströr (Bondil) eller en kräm som finns i en endosbehållare (Vitaros). De innehåller samma substans som injektion Caverject (alprostadil). En del män kan oroas över att föra in stiftet i urinröret, men urinröret har mycket större diameter än plaströret som stiftet förs in med, och det förs endast in ett par centimeter. Stiftet är 1,4 mm i diameter och 3 eller 6 millimeter långt, beroende på styrkan.
Efter att man har fört in stiftet i urinröret bör man massera penisen, så att stiftet smälter av kroppsvärmen och sprids i urinröret. En dos kräm är 0,1 milliliter, den ska föras in i urinrörsmynningen. Både stift och kräm brukar ge erektion efter 10 till 15 minuter.
De vanligaste biverkningarna är sveda och ömhet i penis – allt från lätt till kraftig. Män som inte har effekt av tabletter kan ha god effekt av Bondil eller Vitaros. Dessa båda läkemedel ska inte kombineras. I samråd med läkare kan man diskutera möjligheten att kombinera Bondil eller Vitaros med en erektionstablett. Bondil och Vitaros ska förvaras i kylskåp. Medlen får användas maximalt 3 gånger per vecka.
Det finns alltid information att läsa i den bipacksedel som finns i läkemedlets förpackning. Vill du veta mer kan du läsa på www.fass.se. Det är viktigt att noga följa instruktionerna för hur läkemedlen ska användas. Det finns bra instruktionsfilmer som demonstrerar användning på internet, www.medicininstruktioner.se
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.