Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Lust och upphetsning
Hormonbehandling mot prostatacancer påverkar sexuell lust och erektionsförmåg. Det finns även andra orsaker till minskad lust som inte direkt har med cancerbehandlingen att göra, men som ändå kan ha stor inverkan.
Lust består egentligen av en komplex sammanvävning av både kroppsliga, psykologiska och sociokulturella faktorer. Att inte ha lust måste därför ses i relation till en rad olika faktorer, inte enbart medicinska. Det är i hjärnan ”det händer när det tänder”, för då samlas olika sinnesintryck in från beröring, syn, hörsel och lukt som sedan förstärks av känslomässig närhet. Signalerna går sedan ut från hjärnan till könsorganen som ger ökat blodflöde i könsorganen. Hjärnan är med andra ord ett ”sexualorgan” som har en stor och viktig roll för lust och upphetsning. Den har både ett hämmande och ett eggande system som kan liknas vid att gasa och att bromsa. För att kunna gasa och köra måste man lätta på bromsen!
Sexlusten är föränderlig, ibland har vi mindre lust och ibland har vi mer, och det skiljer från person till person. Den påverkas av hur vi mår och hur vi ser på oss själva. Om man är stressad, trött och ledsen kan lusten minska. Problem i relationen kan påverka men även saker som ekonomiska bekymmer och arbetslöshet. Det är helt normalt att känna att lusten till sex är tillfälligt borta när man har det jobbigt i livet och det finns många andra sjukdomar än cancer som kan ge minskad lust.
Är lusten i en tillfällig formsvacka kan man ta det med ro och låta det vara så. Lusten brukar komma tillbaka. Det är okej att inte alltid vara sugen på sex. Män kanske upplever minskad lust som mer pro- blematiskt än vad kvinnor gör, vilket kan bottna i en föreställning om att män förväntas ”vara redo” och oftast känna lust till sex. Det kan i sin tur göra att män upplever det ovant att prata om sin lust när den är låg.
Många upplever att lust och åtrå minskar i takt med relationens längd. Det är vanligt och behöver inte be- tyda att det är något fel i relationen. Det kan däremot betyda att ni behöver arbeta mer med er lust och ert sexliv, om ni vill känna mer lust. Sexolog Leigh Norén drar en parallell till hur vi hanterar andra aktiviteter, så som kost och motion. Hon menar att vi oftast lägger tid och energi på att tillaga och äta hälsosam kost och vi försöker bli inspirerade av nya recept. Om vi vill bli bra på en hobby så krävs det flera timmars övning. Det som ger oss mening behöver vi oftast jobba för. Det är samma sak med lusten.
Hon menar också att attraktion och upphetsning lättare kan uppstå mellan människor som tränar tillsammans. Själva aktiviteten sätter igång adrenalinet. Hjärtat slår snabbare och hårdare, vi börjar svettas. Dessa kroppsliga reaktioner är desamma som vi kan uppleva vid sexuell upphetsning. Det uppstår då en slags psykologisk ”felaktig” tolkning mellan den icke-sexuella upphetsningen och den sexuella upphetsningen som kan vara gynnsamt för ett pars fysiska intimitet. Det räcker inte att man tränar på varsitt håll. Det ska vara en gemensam aktivitet.
Sex kan beskrivas som en linje, som börjar med lust och går över i upphetsning, ”att tända”, och sedan i en sexuell akt för att avslutas med en orgasm. Men många menar att detta är ett allt för enkelt sätt att se på lust och sex. Dels för att vi människor är så olika när det gäller sexualitetet, men också för att ordningsföljden inte alls behöver vara lust – upphetsning – sex – orgasm.
Upphetsning kan väckas på många olika sätt och måste inte nödvändigtvis föregås av en lustkänsla. Man kan tala om spontan lust och responslust. Det senare innebär att man inte behöver känna lust från början, det räcker att ”ha lust att ha lust” – då kan sexuell stimulans av olika slag väcka lust och upphetsning. Man kan likna responslust vid följande: Anta att du brukar jogga ibland och tycker det är fantastiskt härligt när du väl är ute i joggingspåret. Men vissa dagar har du inte ”rätta suget” för att ge dig ut i joggingspåret. Då kan det räcka att du tar på dig joggingskorna och träningskläderna, sen är du igång.
Lusten är mycket komplex och därför hjälper sällan några enkla råd. Om du tycker att din minskade lust är ett problem och du vill förändra din situation kan du börja med att fråga dig;
– Varför tror du att du har lägre lust?
– Saknar du din sexuella lust?
– Vill du ha mer lust?
– För vems skull vill du ha mer sexlust?
– Vad är det som är bra i ditt sexliv?
– Finns det något du vill förändra?
– På vilket sätt kan du bidra till en förändring?
Ta reda på hur du kan bidra till att tända dig själv;
– Jag tänder mig själv när...
– Jag tänder mig själv genom att…
Om tid, ork och lust inte finns för varken sex eller vardaglig beröring kan intimitetsvila vara ett bra sätt, att få en stund av närhet för ett par. Övningen ger en behaglig av- koppling på ett kravlöst sätt. Den är enkel att utföra och tar inte lång tid i anspråk.
Vilan kan med fördel göras regelbundet. Börja med att stänga av mobiltelefonen.
– Lägger er ner mitt emot varandra
– Vila i varandras blickar
– Håll varandras händer
– Lägg märke till andetagens rytm och börja andas i samma takt, som att era två kroppar har en gemensam andning. Stanna kvar där. Tänk att du andas ut stress och spänningar och att du andas in lugn och ro. Ni är här och nu.
– Gör så ett tag och känn efter hur det känns i hela kroppen.
Avsluta övningen och ge varandra uppskattning.
Läs vidare:
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.