Hem Kunskapsbank Prostatacancer och sexualitet Erektionsproblem
De flesta män som får diagnosen prostatacancer känner till att behandlingen orsakar problem att få erektion. Detta är en av de sexuella förändringar som män våndas mest över. ”Vad händer med erektionen? Hur känns det att inte ’få upp den’? Kommer erektionen tillbaka, eller blir detta slutet för vårt sexliv?” Frågorna och känslorna kan vara många.
Erektionsproblem kan komma tidigt, ibland redan innan cancerbehandlingen har påbörjats. Stress och oro för cancerdiagnosen och under utredningen kan försämra både sexuell lust och erektionsförmåga.
Strålbehandling försämrar erektionsförmågan långsamt under flera år efter avslutad behandling. Vid hormonbehandling med injektioner förlorar de flesta män erektionsförmågan inom ett par veckor. Operation försämrar den omedelbart. Att från ena dagen till den andra förlora erektionsförmågan efter en prostataoperation är en stor förändring. Det kan upplevas mycket tungt, även för dem som har förhoppningar om att erektionsförmågan ska återhämta sig med tiden. Förändringen kan vara lättare att hantera om erektionsförmågan ”haltat” lite före operationen. Försämring eller förlust av erektionsförmågan handlar inte enbart om en kroppslig förändring. Mannens erektion hör samman med hur han identifierar sig som man och med ideal för sexualitet och kropp. Prostatacancerdiagnosen kan därför för en del män innebära en existentiell kris. Inte enbart för att sjukdomen kan vara dödlig, utan för att mannens självbild som sexuell varelse riskerar att rasa samman.
Att inte kunna genomföra penetrerande sex är inte det enda problem som män berättar om. De kan också sakna själva responsen från sitt könsorgan: penisen blodfylls inte som tidigare vid sexuell stimulering:
”Det känns så konstigt när det inte händer något ’där nere’ när vi kramas, jag får liksom inget ’kvitto’ på kramen. Jag är tänd i huvudet men inte i min penis”.
”Jag kände ganska direkt efter operationen att det inte var någon känsla i min penis när vi kramades. Om det bara fanns ’lite liv där nere’ så skulle det vara stor skillnad för mig.”
Det här kan vara frustrerande och ta tid att vänja sig vid. Väntan kan vara lång och tålamodsprövande tills dess man känner att funktionen återhämtar sig, vilket är möjligt för män som opererats med så kallad nervsparande kirurgi och för män som har fått tillfällig hormonbehandling i samband med strålning. Även för partnern är situationen ny. Partnern kan sakna det gensvar som en erektion innebär, och kan tro att det beror på att hans känslor för hen har minskat. Det är därför viktigt att även partnern får information om orsakerna till de sexuella förändringarna så inga missförstånd uppstår dem emellan.
Penisen blir nästan alltid lite kortare direkt efter en operation för prostatacancer. Det brukar röra sig om 1-2 centimeter. Efterhand återkommer längden allt mer, och efter ett år brukar det inte vara någon skillnad jämfört med före operationen. Längden i styvt tillstånd brukar inte påverkas. Strålbehandling påverkar sällan penislängden.
Penisens längd är för många män ett laddat område. Penisars storlek har betydelse i mäns tankar, föreställningar och i deras relation till sin och till andra mäns kroppar. Män som oroas över att deras penis är mindre än andras känner ofta en osäkerhet om de duger, om de räcker till. Att få insikt om den stora variationen av penisars längd och omkrets, kan bidra till att dämpa självkritiska och dömande tankar.
Urinläckage är vanligt den första tiden efter en operation för prostatacancer. Mannen lär sig ”knipa” och får råd att träna sin bäckenbotten både före och efter operationen. Urinläckaget kommer ofta vid ansträngning. Det är därför logiskt att det kan komma en skvätt urin under sexuell aktivitet, men många män blir förvånade och undrar vad det är som kommer ut vid orgasm – de ska ju inte kunna få någon utlösning längre? Det är alltså urin och läckaget kallas ibland för klimakturi, då det läcker vid klimax. Klimakturin avtar efterhand och de flesta läcker inget när det har gått ett år efter operationen.
Urinläckage vid sexuell aktivitet kan vara ett stort problem för mannen – eller inget problem alls. Många känner dock en viss oro: ”Hur reagerar min partner? Tycker hon att det är obehagligt?” På ett teoretiskt plan kan man ju tycka att urin är som vilken annan kroppsvätska som helst, steril och ofarlig, men många har mer negativa känslor för urin än för exempelvis sädesvätska. En del män berättar att risken för ett urinläckage bidrar till att de undviker närhet och sex: ”Jag är inte så sugen nu när jag läcker urin och har blöja”. En del drar sig för att komma igång med samlivet tills läckaget är borta eller har minskat.
Efter strålbehandling kan man känna tätare behov av att tömma blåsan. Det tränger på mer intensivt och ibland kan det vara svårt att hålla tätt. Oftast minskar detta över tid, men för en del kan besvären kvarstå. Rädslan för att bli kissnödig när som helst, även under sex, kan vara ett stressmoment. Risken för urinläckage under sex kan hanteras på olika sätt. En del provar sig fram genom att testa olika ställningar, eller använder en kondom som samlar upp ett mindre läckage. Andra löser det genom att ha en handduk under. Man kan även testa en penisring. Det är ett elastiskt band av gummi som träs över penis. När gummibandet dras åt trycks urin- röret ihop vilket gör det svårare för urinen att passera.
Ibland blir det missförstånd när man pratar om orgasm och utlösning, eftersom en del uppfattar de båda orden som olika namn på samma sak. Ibland kommer ett helt annat och ett förvirrande begrepp, ”torr utlösning”, in i bilden. Men med utlösning menas egentligen endast själva sädesuttömningen – inte det man känner medan sädesvätskan kommer ut.
Hur känns det egentligen för en man, som i hela sitt liv har fått utlösning i samband med orgasm, att förlora den förmågan? Går det överhuvudtaget att få orgasm utan utlösning? Det är frågor som inte uppmärksammats lika mycket som erektionsproblemen. Män som får orgasm utan utlösning beskriver en stor variation av upplevelser. De flesta upplever att orgasmen känns lite annorlunda. En del tycker att den är svagare. Andra att den är kortare. ”Det är som att slå av och på en strömbrytare.” ”Det känns lite snopet, alltså jaha, nu är det färdigt… den är lite light.” Men många tycker faktiskt att orgasmen är helt oförändrad. Den känns precis lika njutbar som före operationen.
Ett råd till män som har en försämrad orgasmupplevelse och svårt att få orgasm kan vara: ta det med ro och jaga inte orgasmen, ge den tid. Möjligheten till orgasm förbättras ju längre tiden går efter operationen. Till saken hör att förmågan till orgasm hör samman med många andra faktorer som inte har med operationen att göra. Det mesta händer i kroppens största ”sexualorgan”, det vill säga hjärnan. Oro, stress, minskad lust och erektionssvårigheter kan bidra till orgasmsvårigheter. Det blir helt enkelt svårt att komma över tröskeln till orgasmen.
Mannens utlösning (sädesuttömningen) sker vanligtvis i samband med en orgasm. Själva sädesvätskan består huvudsakligen av sekret från sädesblåsorna och prostatakörteln, spermierna utgör bara en mycket liten del.
För många män innebär behandling för prostatacancer att det inte längre kommer någon sädesvätska. De flesta är i en ålder när det inte längre spelar någon roll att de därmed är infertila, men för en del, särskilt yngre, män är det viktigt att även efter behandlingen kunna bli förälder. Vården ska erbjuda möjlighet att frysa ner spermier innan behandlingen påbörjas. De kan sedan användas för att bli biologisk förälder genom assisterad befruktning. Även om mannen inte är bekymrad för att bli infertil, kan han sakna själva utlösningen av sädesvätska. Det kan även gälla partnern. För en del män kan avsaknad av sädesvätska vara problematisk med tanke på att träffa en ny partner då sädesvätskan ses som ett bevis för njutning gentemot sin partner.
”Det handlar om att vara attraktiv på en ’marknad’ och kunna visa upp ett ’kvitto’ för partnern”.
För andra saknar detta helt betydelse. Partnern kan säga: ”Det är praktiskt och bekvämt utan”.
Ibland kan orgasmen efter strålbehandling och operation för prostatacancer göra ont istället för att ge njutning. Mot slutet av och en kort tid efter en strålbehandling kan orgasmen vara en blandning av njutning och en ”vass och ilande” känsla. En smärtsam orgasmupplevelse kan uppstå direkt efter operationen och kvarstå i några månader, ibland längre. Intensiteten i smärtan kan variera. En man beskriver det så här: ”När jag får orgasm gör det ont i penis och i rumpan. Det är som en kramp. Det går snabbt över men känns konstigt”.
En del män upplever förvånande nog att orgasmupplevelsen förbättras efter operationen, att den blir intensivare och att den känns i hela kroppen, inte bara i penisen. Några kan få flera orgasmer direkt efter varandra, så kallade multipla orgasmer. En ökad känslighet i huden kan förekomma, men det är ovanligt.
”När jag duschade, första gången efter operationen var det så oerhört njutbart och sensuellt. Jag fick orgasm endast av duschstrålen mot min hud på magen och vid mitt könsorgan. Så var det varje gång jag duschade. Efter några månader minskade den speciella känsligheten och nu är den borta. Jag saknar den.”
Människors sexuella praktik (på vilket sätt de har sex) varierar. För män som har sex med män kan behandling för prostatacancer påverka möjligheten att ha anala samlag, både att kunna ge och att ta emot. Anal penetrering ställer högre krav på erektionens hårdhet, så erektionsproblemen kan upplevas värre för män som har sex med män.
Strålbehandling kan göra analkanalens och ändtarmens slemhinna skör. En del får besvär av blodblandat slem och trängningar till avföring. Dessa förändringar kan försvåra möjligheten att ta emot olika former av anal stimulering. Operation för prostatacancer påverkar mycket sällan analkanalen eller ändtarmen. Eftersom operationen har utförts alldeles framför ändtarmen, bör man trots detta vänta några veckor med att ta emot anal penetrering.
Ibland kallas orgasmen vid anal penetrering för ”prostataorgasm”. Det är ett begrepp som sällan används i vården, men det florerar rikligt på nätet. Anus är känslig för sexuell stimulering och många internetbutiker tillhandahåller sexleksaker med syfte att ”stimulera prostatan för njutning skull”, via anus. Frågan är om prostatakörteln har någon egentlig roll för njutning eller om det istället är den anala stimuleringen i sig som står för det. Trots att det uppenbart är ett ämne som intresserar och tilltalar en stor grupp personer är området inte uppmärksammat i vården och i forskningen. Män som har sex med män berättar att anal stimulering kan vara precis lika njutbart att ta emot efter det att prostatan opererats bort som före operationen. På så sätt kan man säga att det går att få ”prostataorgasm” utan prostatan.
Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor.
Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.
Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.
Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.
Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.
Prostatacancerförbundets kansli svarar för förbundets administration, gåvohantering, utveckling och marknadsföring. Observera att vi inte kan ge medicinsk rådgivning men hänvisar er gärna vidare.
Telefon: 08-655 44 30
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se
Webb: prostatacancerforbundet.se
Övrig information:
Kansliet är öppet måndag–fredag,
telefontid 09.00–12.00 och 13.00–16.00.