Biverkningarna vid hormonbehandling

Eftersom hormonbehandlingen vid spridd prostatacancer är livslång innebär det att biverkningarna ofta finns kvar hela livet även om en del upplever att de lindras med tiden. Det är väldigt olika hur mycket man drabbas och många biverkningar går att förebygga eller lindra.

Vilka är de vanligaste biverkningarna vid hormonbehandling?

Testosteron har stor betydelse för många normala cellers funktion i kroppen, bland annat i skelett, muskler och hjärna – se avsnittet Hormonbehandling. När testosteronvärdet sjunker eller blockeras får man därför olika biverkningar.

En vanlig biverkan vid injektionsbehandling eller kirurgisk kastration är plötslig värmekänsla och svettningar som kan komma när som helst under dygnet och vara från några sekunder till minuter. Den sexuella lusten och förmågan minskar kraftigt - se avsnittet Hormonbehandling påverkar sexuell lust och erektionsförmåga. Om bikalutamid ges ensamt påverkas sexuell lust och erektionsförmåga ofta mindre än vid injektionsbehandling. Bikalutamid kan dock ge bröstförstoring och ömhet i bröstvårtorna. För att minska dessa besvär ges en stråldos mot bröstkörtlarna inför start av behandling med bikalutamid. När bikalutamid ges tillsammans med injektionsbehandling behövs inte strålbehandling mot brösten. Vid injektionsbehandling och kombinationsbehandling blir brösten ofta lite större på grund av ökad fettbildning, men de blir inte ömma. Fettbildningen kan inte motverkas av strålbehandling mot brösten. Hormonbehandlingen kan också göra att penis och testiklarna blir mindre.
Konditionen och muskelstyrkan kan försämras och många går upp i vikt. Fysisk aktivitet är därför viktig.

Många beskriver att humöret påverkas, att man blir mer känslosam än tidigare och har lättare till gråt och ilska. En del män drabbas av nedstämdhet. Trötthet är ett vanligt symtom vid behandling med enzalutamid (Xtandi®), apalutamid (Erleada®) och darolutamid (Nubeqa®) och en del får också besvär av nedsatt minne och koncentrationsförmåga. Behandling med apalutamid (Erleada®) kan ge hudutslag. Långvarig hormonbehandling kan göra skelettet skört och öka risken för frakturer.

Fysisk aktivitet, som promenader och gymnastik, motverkar benskörhet. Simning har däremot ingen effekt på skelettets styrka. Förutom att försöka vara så fysiskt aktiv som möjligt, bör man med ett par års mellanrum ta ställning till behandling med benstärkande läkemedel, se avsnittet skeletthälsa. Det är viktigt att ha regelbunden kontakt med sin läkare i primärvården för kontroll av blodtryck, blodfetter och blodsocker.

Relaterad läsning

Hormonbehandling mot prostatacancer påverkar sexuell lust och erektionsförmåga
Biverkningar och skador
Cytostatika – kemoterapi – cellgifter

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.