Prostatacancer utan spridning

På prostatacancer.se beskriver vi de olika metoder som kan vara aktuella för män med en prostatacancer som inte har spridit sig till andra organ. Du kan även läsa om hur valet mellan dem går till, och om vad som talar för och emot de olika metoderna.

Att avvakta utan behandling

Många män har en så liten och beskedlig prostatacancer att de inte behöver någon behandling. I stället följer man utvecklingen med regelbundna kontroller och är beredd på att sätta in behandling i ett senare skede, om det skulle behövas. Uppföljningen kallas aktiv monitorering eller exspektans beroende på om man planerar att vid behov ge botande eller bromsande behandling.

Det är många fler män som dör med prostatacancer än som dör av sjukdomen. Faktum är att så många som en tredjedel av alla män i övre medelåldern har en liten prostatacancer utan att någonsin bli sjuka av den. Eftersom vi numera är mycket aktiva med att leta efter prostatacancer med PSA-prov, magnetkamera och vävnadsprov får många män en prostatacancerdiagnos, trots att deras cancer inte är farlig. Och även om en liten prostatacancer kan bli farlig på lång sikt, är det inte säkert att den behöver behandlas direkt efter att diagnosen har ställts. Att avvakta med behandling innebär att man slipper biverkningarna av behandling, åtminstone under några år – i bästa fall livet ut.

Aktiv monitorering och Expektans

Det finns två olika modeller för att följa upp män utan behandling för sin prostatacancer: aktiv monitorering och exspektans. Uppföljningen kallas aktiv monitorering om man planerar att ge en botande behandling (operation eller strålbehandling) om den lilla cancertumören tillväxer eller om det mikroskopiska utseendet förändras till det sämre. Exspektans innebär att man i stället planerar ge bromsande hormonell behandling om sjukdomen med tiden blir lokalt avancerad eller om PSA-värdet blir högt (över 30–50 mikrogram per liter). Exspektans är lämpligt om sannolikheten är liten för att en operation eller strålbehandling skulle kunna förlänga mannens liv, även om cancern skulle utvecklas åt det allvarliga hållet.

Här kan du läsa mer om aktiv monitoriering.

Här kan du läsa mer om exspektans.

Kirurgi

Vid operationen tas hela prostatakörteln och de båda sädesblåsorna bort. De flesta kan lämna sjukhuset redan dagen efter operationen. Operationen kallas radikal prostatektomi.

Här kan du läsa om hur operationen går till och vilka följder den kan ha.

Strålbehandling

Strålbehandling, eller radioterapi, ges för att döda cancerceller och för att förhindra att de ska växa och bli fler. Numera är det lika många män som strålbehandlas som opereras i botande syfte för sin prostatacancer i Sverige.

Här kan du läsa om hur strålbehandling går till och vilka följder den kan ha.

Behandlingsval

För de flesta män med en prostatacancer utan spridning finns minst två olika behandlingsalternativ, som var och en har sina fördelar och nackdelar. Många gånger väger mannens egna önskemål tungt. Vissa män uppskattar att kunna välja mellan olika alternativ, för andra kan det skapa osäkerhet och beslutsångest.

Här ger vi en bakgrund till behandlingsvalet och några råd till dem som är i valet och kvalet.

Läs vidare:

Relaterad läsning

Behandlingsval vid prostatacancer utan spridning 
Strålbehandling av prostatacancer
Exspektans
Aktiv monitorering

Ställ frågor till vår chatt

Chatboten är påläst på hela sajtens innehåll och kan ge dig snabba svar på dina frågor. 

Bra att veta om testning

Är du intresserad av att testa dig för prostatacancer? Läs om hur ett test går till och vilka riktlinjer som finns här.

Anhöriginfo

Prostatacancer påverkar inte bara patienten, här hittar du vägledning och hjälp om du känner någon som blivit sjuk.

Om prostatacancer.se

Hemsidan är ett initiativ av Prostatacancerförbundet och syftar till att öka kunskapen om sjukdomen i samhället.

Informationen är framtagen av ledande experter på ämnet och sammanfattar sjukdomens kunskapsläge. Den riktar sig till dig som vill fördjupa dig i ämnet eller har frågor om ett specifikt skede av sjukdomsförloppet, oavsett om du är diagnostiserad, anhörig eller frisk.